Реклама / Ads
2| 5758 |21.03.2011 НОВИНИ

Варненски кмет превърнал полицията в бащиния

.
Варненската районна прокуратура и местната областна дирекция на полиция провеждат разследване за подписан пред 10 години договор, с който бе създадена първата "общинска" полиция в страната, съобщава Mediapool.
 

Направеното проучване по сигнали на граждани показа, че в средата на 2000 г. кметът на морския град е получил изключителни правомощия да се разпорежда с органите на реда, както намери за добре.

Сигналът до прокуратурата е подаден от Кирил Георгиев, който е сред потърпевшите от странно смесване на общински и полицейски задължения в града. Договорът за създаването на общинската полиция бе предоставен на прокурорите благодарение на усилията на друг варненец – Николай Цветков, който печели дело срещу кметството, за да го получи.

През февруари 2009 г. на Георгиев е издаден акт за 20 лева за извършено от него нарушение на Закона за движение по пътищата, които е подписан от настоящия зам.-кмет на Варна Антон Жожев. От документа става ясно, че именно общинарят е решил в какъв размер да бъде наложената му глоба. Нарушението преди това е констатирано от полицай, но по неясен от законова гледна точка начин протоколът достига до общината.

Пред Mediapool Георгиев заяви, че е единственият възможен начин да си плати глобата е било в брой и в една единствена каса в сградата на община Варна.

Създаването на т.нар. общинска полиция стана възможно едва в края на 2010 г. с последните промени в Закона за МВР. Преди това общинска полиция в България не съществува и това е видно от отговора на бившия вътрешен министър Михаил Миков до столичанина Иван Петров, който също се е посветил на темата. В София полицията също охраняваше общински обекти преди последните промени в ЗМВР, но служителите на реда се подчиняваха само на преките си ръководители.

Във Варна обаче такава полиция на практика съществува още от средата на 2000-та година – много преди ГЕРБ да обещаят нейното създаване на последните парламентарни избори. До последните промени Законът за МВР бе пределно ясен, разпореждане на полицаи могат да бъдат даване само от техните началници в системата.

Договорът между кметът Кирил Йорданов и тогавашният шеф на РДВР – Варна Веселин Петров обаче дава право на кмета директно да разпорежда на 54 полицаи, за които общината плаща издръжката. От договора е видно, че това споразумение е сключено без санкцията на тогавашния вътрешен министър Емануил Йорданов.

За тази ситуация варненската прокуратура разбра само преди месец, след като бе сезирана от студента Кирил Георгиев. По думите му обвинителите са образували преписка по неговия сигнал и в "момента се осъществява мащабно разследване", което се води от дознатели в областната дирекция на полицията за действията на техните колеги.

Продължилият десетилетия странен ред във Варна се е възпроизвел и на ниво общински наредби, което става видно от Наредбата за обществения ред в града . В нея директно се говори за общинска полиция при положение, че такава към момента на приемането й няма.

"Правата" на кмета да заповядва на местната полиция за увековечени в тази наредба, в която се казва, че "кметът на общината разпорежда на органите на ОД”Полиция” да съдействат за нормалното протичане" на обществените прояви на територията на града
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4685 |20.02.2011 Полицай краде полицията . 8| 5565 |09.02.2011 Полицията в Пловдив разкри имами с лични карти . 1| 5005 |09.02.2011 Варненски общинар задържан за подкуп . 0| 6698 |08.02.2011 Дясната ръка на Баретата се е предал в полицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads