Реклама / Ads
9| 5986 |25.08.2020 НОВИНИ

ВАС с позиция: ”Проектът” съдържа основни грешки и неточности

.
Освен грешки и неточности, проектът на новата конституция съдържа и отклонения в основните принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България.
 

Това се посочва в официална позиция на Висшия адвокатски съвет, която излиза по повод внесените за обсъждане конституционни промени и предложение за свикване на Велико народно събрание от страна на управляващите. Припомняме, че днес започнаха и официалните консултации с партиите, като ГЕРБ трябва да събере общо 120 подписа, за да започне обсъждане. До този момент на лице са 95, като от ВМРО обещаха принципна подкрепа по-прано днес.

 

Ето и какво още се посочва официалната позиция на ВАС:

 

“Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност“.

 

Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, завършва позицията.


Нея може да прочетете тук.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6262 |18.08.2020 Радан Кънев: ”Проектът” е опит нацията да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев . 32| 8385 |14.08.2020 Коментари завряха в нета след изказването на Борисов: Злобно като тон и заплашително като съдържание . 44| 8007 |03.08.2020 Томислав Дончев за последния запис с Борисов: Ако съдържанието беше инкриминиращо, щеше да се разследва . 15| 7761 |03.08.2020 Христо Иванов: Прокуратурата иска да прикрие съдържанието на първия запис с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads