Реклама / Ads

34| 5795 |18.08.2020 НОВИНИ

Радан Кънев: ”Проектът” е опит нацията да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Вече на всички е ясно, че “проектът за нова Конституция” е несериозен, повърхностен и крайно безотговорен ход. Нито някой е работил сериозно, нито има реално желание за промяна - просто (неуспешен) опит за печелене на време и симпатии със селска хитрост.

Струва ли си този “проект” да бъде обсъждан по същество? Да, по две причини:

 

1) “Проектът” издава стремежа на управляващите и преди всичко на същинската, сенчеста власт да съхранят статуквото и дори увеличат силата си. Предложените единични промени в действащата Конституция са по същество вредни и опасни. Особено изпъква идеята прокурорите да имат законодателна инициатива и по същество да управляват безконтролно държавата чрез натиск върху един бездруго намален брой депутати.

 

2) Конституционният дебат в България не следва да бъде затварян поради неграмотните импровизации на Данаил Кирилов и Иван Гешев. Той не може да слиза на милиционерско ниво. А и всички ние, като нация и общество, трябва да съхраним способността си за разумен и спокоен дебат за бъдещето.


Затова си струва да отбележим някои от големите липси в “проекта”:

 

Освен реална съдебна реформа, в него липсва каквато и да било амбиция да адаптира основния закон към новите обществени отношения, породени от членство в ЕС и НАТО, към новите социални и икономически реалности на 21 век, новите предизвикателства пред сигурността, околната среда, климата.

 

Накратко - “проектът” е просто опит българската нация да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев още няколко месеца. Идеите в него, обаче, имат за цел да задържат България в ХХ век.


А ние трябва да загърбим този опит за подмяна и да продължим усилията си за по-добро бъдеще за децата си. Първата стъпка е оставка и нови избори. Втората - възстановяване на сериозния политически разговор за пътя напред.

 

Facebook, Радан КъневРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 6248 |17.08.2020 Радан Кънев: Не може с Конституцията да се отлага политическата смърт на един лидер . 7| 5937 |14.08.2020 Радан Кънев: ”Решенията” на Борисов са безотговорно отношение към дебата за конституционни промени . 27| 11859 |14.08.2020 Евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев предизвикват изслушване в Европейския парламент за институционалната криза в България . 32| 9602 |31.07.2020 Радан Кънев: Ако ЕС не изрази подкрепа, няма да има шанс да запази България проевропейска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ