Реклама / Ads

5| 4313 |25.11.2020 НОВИНИ

БСП: Властта е уплашена, готова да посегне на Конституцията, за да остане на власт

.
Освен свикване на Велико Народно събрание, днес се гласува и оставката на Борисов, припомниха социалистите от парламентарната трибуна. Ако можехме да опишем 10-годишното управление на ГЕРБ с думи, бихме посочили този срамен проект на конституция.

„Когато вчера привечер изневиделица разбрахме, че първата тема на днешното заседание на Народното събрание ще бъдат проектите на нова конституция и решение за свикване на Велико Народно събрание, първоначално ни обзе почуда. Това пък сега откъде се взе? Нима не се отказаха от този фарс, след кристално ясното и силно критично становище на Венецианската комисия? Но все пак - какво по-логично за един процес, започнал между два протеста, от това да завърши между два бюджета. Нито т.нар. рестарт успя да замете следите на порочните действия на институциите във връзка с върховенството на закона, нито сегашният предизвестен фалстарт ще прикрие неспособността на правителството да организира ефективен, траен и предвидим отговор на коронакризата. Напротив – те разобличават самият характер на властта – власт – изчерпана, власт-безидейна, власт-уплашена, но власт, готова на всичко, за да остане на власт. Дори да посегне на Основния закон на страна“.


.

Това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков във връзка с изненадващото включване в дневния ред на парламента проекта за нова конституция на ГЕРБ и свикване на Велико Народно събрание.

 

Зарков обърна внимание, че нито един политик, извън ГЕРБ и присъдружни, и нито един авторитет в областта на конституционното право не е пожелал да свърже името си с този проект.

 

„С голяма обич и несметен талант Валери Петров възпя вида на „хвърчащите хора“, но надали е вярвал, че други хора ще се отнесат с преамбюла, излязъл изпод перото му, като към хвърчащ лист. Че просто ще пропуснат стремежа да се изрази волята на българския народ и верността си към общочовешките ценности; че не ще счетат за необходими прогласяването на своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава. Е, поетът напусна този свят, преди да я види тази държава. Нея все още я няма. Но тази държава не се състоя не по вина на Конституцията, а заради правителствата, които не я спазваха. И вие, които носите пряка отговорност поне за три от тях, прекрасно съзнавате това“, обърна се депутатът от левицата към управляващото мнозинство.

 

Зарков заяви още, че никой никога не е дръзвал да хвърли Конституцията в едната посока, за да тръгне народът след нея, докато той се измъква от другата.

 

„Никой не го бе правил, защото политическите дейци досега – с всичките им трески за дялане – разбираха значението на този документ и опасността от неговото поругаване. Защото това е демократичната конституция на страната, хартата на нашите основни права и свободи. А те не се преписват, не се пренареждат, не се редактират. Те са изстрадани, отвоювани, достигнати след дълъг, тежък и често пъти драматичен исторически път на цял един народ. И могат да бъдат загубени. Просто така, за миг, вследствие на политически блъф“, категоричен бе социалистът.

 

Депутатът цитира поемата „Български хроники“ на Стефан Цанев, която припомня прокламацията на княз Александър Батенберг от 27 април 1881 г.: „Днешното положение на работите в Княжеството прави невъзможно изпълнението на моята задача. Затова, основавайки върху правата, които ми дава Конституцията, аз реших: Да свикам Велико народно събрание, за да му обява моето последно решение и да му предам с Короната заедно съдбините на българския народ…Само ако Великото народно събрание узакони ония необходими за управлението на страната условия…само тогава мога да остана. В противен случай аз съм решен да се откажа от короната“. Да ви напомня за нещо? Нима не е същото, което премиерът ни съобщи на живо през профила си в популярна социални мрежа, след като малко преди това „подгря“ публиката със загадъчното „взех тежки решения“?, попита Зарков.

 

„Хегел настоява, че историята има тенденция да се повтаря, Маркс допълва, че това става първо като трагедия, после като фарс. Вярно ли е - не знам, но спомнете си сега, преди да гласувате, че след прокламацията на Батенберг наистина се свиква Велико народно събрание. То суспендира Търновската конституция. Започва режимът на пълномощията“, направи хроника на историческите събития Крум Зарков с препратка към днешните.

 

„Демократичните конституции, уважаеми дами и господа, предпазват народа от злоупотреба с власт, но и самата власт от патологиите на властта. Това прави и нашата Конституция от 1991г., която вие тъй лежерно поставихте под въпрос“, категоричен бе Зарков. Той фокусира вниманието на колегите си върху частта, която най-сериозно се нуждае от преосмисляне – тази, която позволява контрол на главния прокурор над всички други прокурори и гарантира неговата фактическа неприкосновеност, там управляващите не предлагат нищо.

 

„Не е никаква тайна за българското общество как беше роден проектът за конституция на ГЕРБ и с каква цел. Хората ви поискаха оставката, поискаха да си тръгнете, а вие им дадохте проект за конституция. Тази политическа маневра успя - тя ви спечели време, но на каква цена“. Това коментира народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Явор Божанков от парламентарната трибуна.

 

Той сподели, че от БСП са мислили много какво са правили управляващите през изминалите осем месеца от първата вълна на коронавируса до втората: „Очевидно не сте подготвили здравната система – хората днес умират на стълбите на болниците. Очевидно икономиката не е подготвена. Очевидно в тези осем месеца сте работили върху този „проект“. Това, осем месеца по-късно, е престъпление срещу българския народ“.

 

По неговите думи нито един уважаван експерт, конституционалист, юрист, нито една неправителствена организация, гилдия, в това число и Венецианската комисия, не е подкрепил този проект на конституция на ГЕРБ и са дали да се разбере, че той не става.

 

„Защо никой от вас не пое отговорност, или гордост, от авторството на този проект. Кой е бащата, кой – майката на тази конституция? Явно никой от вас не иска да остане в историята като ума, създал проекта на най-новата конституция в историята на България“, обърна се депутатът от левицата към управляващите.

 

„Ако можехме да опишем 10-годишното управление на ГЕРБ с думи, с кратък текст да разкажем на хората какво е ставало за тези години – това би бил този проект на конституция. Това е вашата визитна картичка и с това ще останете в историята“, категоричен бе Явор Божанков.

 

„Днес колегите от ГЕРБ гласуват за или против оставката на Бойко Борисов, тъй като той заяви, че в момента, в който се реши дали ще има Велико Народно събрание, той ще си подаде оставката“, припомни заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.


.

 

Той изрази недоумение, че в деня, в който се обсъжда т.нар. рестарт на държавата, който самият Борисов предложи, министър-председателят не участва в дебата.
„Понеже технологиите позволяват, предлагам да го включите на екрана, от джипката или някъде другаде, но да чуем неговото мнение по тези въпроси“, обърна се социалистът към председателя Цвета Караянчева.

 

„Достатъчно показателно е отношението на управляващите към своя проект на конституция – най-неочаквано го сбутват в рамките на дискусията за държавния бюджет. Предлагат свикване на Велико Народно събрание в деня, в който приемат мерки за затваряне на държавата. Те самите се надяват да не се разбере много за този срам, който те самите си докараха“, заключи Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 62| 15639 |25.11.2020 /на живо/ Срещу локдауна: Стотици вече са под прозорците на властта . 10| 5124 |25.11.2020 Протест срещу готвения локдаун: Граждани се събират под прозорците на властта . 9| 4888 |24.11.2020 Манолова: Властта бетонира нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева . 18| 4050 |24.11.2020 Радан Кънев: Властта насъсква гражданите едни срещу други

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ