Реклама / Ads
4| 4787 |02.02.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: Правителството влиза от скандал в скандал в продължение на 3 години

.
Източник: БГНЕС
”От депутатската банка сблъсъкът на институциите изглежда като атака от една институция към друга - главният прокурор спрямо президента. Като гражданин, не ми е приятно случващото се, а като юрист мисля, че прокуратурата действа неправомерно с публикуването на тези разговори. Това според мен е груба грешка от страна на главния прокурор”.
 

Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България", пред БНР.


"Когато главният прокурор се обръща към Конституционния съд с искане за тълкуване на Конституцията, това действие е напълно в неговите правомощия. Когато обаче той публикува СРС, имащо за цел да уязви и да свали от авторитета на друга институция, което противоречи според много експерти на Закона за специалните разузнавателни средства, от една страна, и дори на Наказателния кодекс според други, от друга страна, трябва не само да се запитаме защо го прави това главният прокурор, а трябва ли да го прави - това е коренно различен въпрос", продължи той.


Зарков каза още, че БСП от самото начало на този парламент води опозиционна линия на политика, критична към властта. "Независимо дали става дума за корупцията, за обществения ред и сигурност, здравеопазването или опазването на околната среда, има една обща нишка - правителството нито знае къде иска да отиде, нито как да го постигне. За всяка една от темите, които сме повдигали с инструментаруима на вота на недоверие, времето е показало, че сме били прави. Само тази седмица ни дадоха достатъчно нови основания, извън тези на вота. Това си личи с политиката им спрямо хазарта, когато пуснаха няколко противоречащи си предложения едно след друго. Пролича си и с темата за еврото. Такова струпване на скандали и проблеми само за тази седмица би предизвикало тежка политическа криза във всяка една нормална страна. При нас това е просто седмица като другите. За правителство, което рекламира своята стабилност, ние сме от скандал в скандал в продължение на 3 години", коментира социалистът.


Според него с това правителство се губи ценно време всяка седмица за реформи, които за абсолютно наложителни. По неговите думи, когато в една демократична държава институциите общуват по начина, по който го правят в България, когато управляващите не успяват да начертаят пътя напред и има належащи всекидневни проблеми с водата, която пием и въздуха, който дишаме, тези проблеми се решават чрез свикването на нови избори. "Следващото правителство ще знае, че предходното е било наказано заради това, че не се е справило с корупцията, допуснало е източването на язовири и така ще знае какво го очаква ако не се справи с тези проблеми", категоричен е Зарков.
Зам.-председателят на парламентарната група на БСП каза, че е за влизането на България в Еврозоната при сегашния курс на лева спрямо еврото. Правителството обаче със своята обиграна техника за вкарване на предложения в последния между първо и второ четене, е поставило под съмнение този курс. "След това управляващите искаха с едно решение да направят така, че да не може да бъде променян, но без да изтеглят първото. В един и същи ден парламентът беше поставен пред въпроса да приема противоречащи си решения. Отхвърляме такава политика на едно ще кажем пред бъгларите, друго ще кажем пред чуждениците", каза още Крум Зарков.


"Когато преди година и половина Валери Симеонов за пръв път повдигна темата за хазарта и начина по който се оперира с тези игри, БСП беше единствената партия, която го подкрепи. Тогава казахме и продължаваме да казваме, че тези билетчета не може да се продават свободно навсякъде, а само на лицензирани места. Ние сме за и ограничение на рекламата, която е агресивна и зарибява много хора. Това тогава управляващите от ГЕРБ го скриха под килима и темата заспа", обясни Зарков.
"Докато не разберем какво всъщност се случва, няма да подписваме празни чекове на правителството и да легитимираме тяхната политика", каза още Зарков и обяви, че БСП ще внесе свои предложение по този закон.


Крум Зарков е категоричен, че БСП ще продължи да бъде упорита в критиката си и ако се наложи нов вот на недоверие, няма никакви притеснения да го поиска отново. "Но докато критикуваме и внасяме вотове, ние работим и по много други теми. Продължаваме да работим по нашата "Визия за България", която трябва да даде онзи път на развитие в следващите години,който да осигури сигурност в движението на страната. Разработваме и серия законопроекти по различни казуси, които ще внасяме и ще защитаваме в Народното събрание. Нямаме просто за цел да бутнем едни, за да дойдат други, а искаме цялостна промяна на начина, по който се прави политика в България", завърши социалистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4521 |02.02.2020 Променените визови правила на ЕС влизат в сила от днес . 3| 4505 |31.01.2020 Парламентът задължи правителството да оздрави ”ТЕЦ Марица Изток 2” . 11| 4570 |30.01.2020 Менда Стоянова: Влизаме в еврозоната само при фиксиран курс . 7| 4172 |29.01.2020 Промените в Закона за хазарта влизат в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads