Реклама / Ads
7| 4736 |25.11.2020 НОВИНИ

Д-р Виктор Серафимов: Венецианската комисия показва, че Борисов напълно е изчерпал доверието на ЕНП и ЕС

.
Виктор Серафимов
Венецианската комисия възприема Борисов като изчерпана политическа фигура, която няма бъдеще в управлението. Това казва Виктор Серафимов, доктор по международно право и международни отношения и член на Изпълнителния съвет на ПП ”Републиканци за България”, пред TOPNOVINI.BG

- Д-р Серафимов, преди по-малко от месец направихте прогноза, че при гласуването за свикване на ВНС няма да се стигне до решение. Какво всъщност се случи днес?

 

- Днес Народното събрание официализира това, което се знаеше още в момента на подаване на проекта на Борисов за нова Конституция. Това беше един обречен опит за конституционна реформа, чиято цел не беше да се направят реформи, а да се отложи разговорът за оставка на кабинета. Тази цел беше постигната.

 

Днес, в края на ноември, без да са отделени и 15 минути за реално обсъждане на самия проект, парламентът подложи предложението за провеждане на избор за ВНС на гласуване. Съвсем очаквано, вносителите на проекта не успяха да съберат необходимото мнозинство от 160 народни представители. Нереалистично е да се вярва, че това можеше да се случи при условие, че парламентарната и извънпарламентарната опозиция бяха изолирани от всички форми на обсъждане на проекта.

 

Въпреки гръмките слова на Борисов през есента, днес стана ясно, че царят е гол, а проектът му за Конституция е точно отражение на управлението му - обречен.

 

- Какво следва след днешното решение на Народното събрание?

 

- От юридическа гледна точка - нищо. Избори за Велико народно събрание няма да има. Проектът за Конституция ще си остане мъртвороден. Така приключва конституционният дебат на Борисов.

 

От политическа гледна точка, обаче, Борисов трупа допълнителни негативи във външнополитически план. С доклада на Венецианската комисия стана ясно, че предложените конституционни реформи са опасни за демократичните устои на страната. В доклада има категорични изводи, че не се целят реални реформи и се намеква, че такива промени трябва да бъдат предхождани от някакъв правен анализ и ясна визия. В случая такива, според Венецианската комисия, напълно липсват.

 

- Ще има ли последици от доклада на Венецианската комисия?

 

- Позициите на Борисов и кабинета му драстично олекват. Ако близо 10 години ГЕРБ бе възприемана като прагматична партия, която тласка страната към евроатлантизма, то през последната година Борисов предимно губи позиции. Зад доклада прозира разбирането, че в контекста на масовите протести от лятото и есента и опасният опит за подкопаване на демокрацията в страната, Венецианската комисия възприема Борисов като изчерпана политическа фигура, която няма бъдеще в управлението. Тази промяна е огромна и показва, че в последната година той напълно е загубил подкрепата на ЕНП и институциите на ЕС. А тази тенденция е опасна за страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3625 |24.11.2020 Становището на Венецианската комисия - в центъра на утрешния протест пред Съдебната палата . 17| 6172 |24.11.2020 Конституционалист: Венецианската комисия ни каза, че става дума за бойкот . 9| 4549 |23.11.2020 Становището на Венецианската комисия било междинно . 14| 6216 |23.11.2020 Венецианската комисия за Конституцията на властта: Без дебат и с неясни текстове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads