Реклама / Ads
18| 5743 |16.08.2020 НОВИНИ

Христо Христев за идеите на Борисов: Все едно да дадеш на пироман да гаси пожар

.
Христо Христев
Чудесна маневра от страна на г-н Борисов и обкръжение, горе-долу най-хитрата от началото на кризата, но сега сериозно. Първо, приемане на изцяло нова конституция не е необходимо. И второ, няма как след почти 12 години на власт и три управленски мандата точно г-н Борисов и обкръжение да са искрен и правдоподобен носител на тази идея.

Искането за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова конституция е връх в политическата акробатика и изразяването на истинската същност на Борисов - неподправен, чистокръвен и оказва се безграничен политически популизъм. Оказва се, в борба за оцеляването си, г-н Борисов е готов да заложи на карта цялата държава и съществуващия демократичен порядък в нея.

 

Някои от идеите, които Борисов извади от ръкава си, за да се опита да подлъже за пореден път иначе лековерния български избирател не са лоши, като въвеждането на индивидуална конституционна жалба или намаляване мандатите на т.нар. "трима големи" в съдебната власт.

 

Други са груба и опасна демагогия, като намаляването на броя на народните представители и възможността Народното събрание "да изслушва главния прокурор по конкретни наказателни производства".

 

Трети са откровена глупост, като ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието. Това не е въпрос на конституционна, а на законодателна уредба.

 

Изобщо, няма как разумен човек да очаква точно от г-н Борисов, който назначи министри на правосъдието като г-жа Цачева и г-н Кирилов, и който е наредил едни изключителни върхове на правната мисъл като законотворци в Събранието, да решава проблемите на българската демокрация. Това е все едно да дадеш на пироман да гаси пожар.

 

Накрая, обективно няма потребност от приемането на изцяло нова конституция. Настоящата българска Конституция има определени дефицити, но в общ порядък е съвсем в границите на достиженията на съвременния конституционалнизъм.

 

Доколкото са необходими определени промени с оглед преодоляване на кризата на правовата държава, в която сме изпаднали, те могат да бъдат направни и с промени в Конституцията, които да осъществи обикновено Народно събрание.

 

Другото е поредният опит да бъдем заблудени, а Борисов и тези зад/около него, да се преродят отново като птицата феникс.

 

Доц. д-р Христо Христев, адвокат и преподавател по право на Европейския съюз в СУ, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 7547 |15.08.2020 Христо Иванов: Борисов продължава да охранява бясното куче на Пеевски – Гешев . 26| 31027 |14.08.2020 ДСП отговори на идеите на Борисов със... стара реч на Доган . 33| 8082 |13.08.2020 Христо Иванов: Борисов се крие . 35| 8488 |13.08.2020 Татяна Кристи: Всички са впрегнати срещу Христо Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads