Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

9| 2542 |19.09.2021 НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Бизнес средата у нас се влоши

.
Васил Велев
Бизнес средата у нас се влоши допълнително, каза пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Настояваме за свикване на Националния икономически съвет, допълни той.

За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-висока цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

 

Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица, поясни Велев. Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа, такива равни условия не получаваме, подчерта той.

 

„Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. (…) При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“

„Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, коментира Велев.

 

Трябва да има цялостен план за прехода, посочи той и очерта варианти за замяната на въглищните индустрии с фотоволтаици. Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави.

„Малко бодро е изказването - няма риск от загуба. Има риск.“

 

Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост, заяви Васил Велев по повод опасенията от загуба на работни места при закриването на въглищните индустрии.

„Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 хиляди души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 75| 34194 |19.09.2021 Петков и Василев: Влизаме в листите за депутати, ще има 121 човека в НС от коалиция на почтените, Радев е нашият президент . 20| 7767 |19.09.2021 ”Тренд”: Партията на Петков и Василев влиза в парламента . 14| 2794 |19.09.2021 Петков и Василев представят новия си политически проект . 18| 6270 |18.09.2021 Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Това, че знае езици, не значи, че не е корумпиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ