Реклама / Ads
4| 2345 |30.09.2024 НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Има много индикации за посивяване на бизнеса в България

.
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Източник: БГНЕС
"Заплатите се изработват! Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората! Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация."
 

Това мнение изрази пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и уточни:

 

"Никой не трябва да се стреми да получава минималната работна заплата. Минималната заплата е заплата за най-ниско квалифицирания труд - за хора без квалификация, без образование и без трудови навици. Такава заплата не трябва да е цел на 50% българи, с което ние казваме на света, че в България половината са неквалифицирани, без трудови навици и мързеливи. Елате да инвестирате при нас, където работниците са такива. В Европа, а и в света - минимална заплата получават средно 5 до 7 процента. Не трябва да бъде цел в живота на някого да получава минималната работна заплата. А когато тя е вдигната, както сега ще стане - за две години с 38% при ръст на икономиката за същия период от 3,8%, т.е. 10 пъти по-малък, като инфлацията от началото на годината е 1% - вдигане на минималната заплата с тези стойности води до там, че се изравнява заплащането на нискоквалифицирания със средноквалифицирания труд, а в някои региони се изравнява и с висококвалифицирания труд. Ако всички получават по равно, то тогава защо някой да се старае да работи по-добре и по-квалифицирано. Това води до изравняване на всички към най-малкия трудов принос. Това забавя нашия растеж, забавя стандарта на живот, забавя доходите, но политиците се чувстват щастливи, защото те са вдигнали заплатите", посочи експертът.





По думите му това, което е предложено и се обсъжда, е основната минимална работна заплата да бъде равна на 50% от брутната, изчислена по формулата в Кодекса на труда.

 

"Докато Директивата за адекватни минимални работни заплати на ЕС казва, че трябва да се сравняват брутната минимална с брутната средна заплата, или пък да се сравнява нетна с нетна. Ние имаме данни за основната средна и тъй като се определя основна минимална, а не брутна минимална, е коректно да се сравни с основната средна. Тогава трябва да бъде минималната заплата, за същия референтен период, като вземаме данните, равна на 838,35 лева. ... И по трите референтни сравнения, които Директивата на ЕС казва, ако се правят коректно, минималната заплата трябва да е между 670 и 800 лева. И тогава тя ще се получава както в другите европейски страни от 5-7%, а не от близо 50% както при нас", отбеляза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Велев бе категоричен, че има много индикации за посивяване на бизнеса в България:





"Когато посланието от политиците е, че няма нужда да работите повече - ние ще ви вдигнем заплатите, хората не се квалифицират и не работят. Ако заплатите, които държавата казва, че трябва да се платят, не се изработват, има два начина - или да се вдигне цената на изработеното, или да се съкратят работници и да се свие производството, а най-накрая да се затвори или избяга в друга държава, а ако е малко предприятие - да се скрие в сивата зона на бизнеса. Посивяването на бизнеса ние го индицираме на пазара на труда много отчетливо. Бягството на бизнес от България не е спряло. Ние знаем за още няколко международни компании, които се готвят да напуснат страната. Това е защото имаме обидно послание за хората в страната, че половината са неквалифицирани и без трудови навици, затова получават минимална работна заплата". 

 

Специалистът смята, че българите работят по различен начин, когато са в чужбина и когато са в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2147 |30.09.2024 Правителственият самолет лети към Бейрут . 17| 3185 |30.09.2024 Руски историк: Синове на Сталин, Хрушчов, Кайтел и Дьониц загиват на фронта. Тези на "Колективния Путин" се возят на яхти и развличат на Лазурния бряг . 5| 3471 |30.09.2024 Брутният външен дълг на България достига 43,7 млрд. евро . 4| 2267 |30.09.2024 Американски сенатор: Бомбата, която Израел използва, за да убие лидера на Хизбула, е била произведена в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads