Реклама / Ads
11| 3520 |23.02.2021 НОВИНИ

Васил Велев: Няма логика - растат безработните, расте и администрацията

.
Васил Велев Източник: БГНЕС
”Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 

"Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно", каза той.

 

Експертът смята, че настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

"В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките", добави Велев пред Bulgaria ON AIR .

 

По думите му решението е да се подкрепя отсъстващия доход. "Така ще има средства, които да подкрепят постоянните разходи на бизнесите, независимо от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия", смята Велев.

 

По думите му това предложение на бизнеса е било направено в началото на април миналата година.

 

По думите му политиките, които напоследък се провеждат затвърждават, че ръстът на минималната пенсия спрямо ръста на останалите пенсии, неглижира тази зависимост на осигурителния доход и получаваната пенсия.

 

Той даде за пример, че за да получим 1000 лв. чисти трябва да се платят 53% данъци и осигуровки. Хората обаче си казвали защо да плащам данъци и осигуровки на 2000 лв., ако най-накрая ще имам същата пенсия и същото здравно обслужване.

Усещането за справедливост при осигуряването и данъците изчезва и това е мощен тласък към сивия сектор, изтъкна още председателят на АИКБ.

 

Васил Велев е на мнение, че реформа, при която работниците трябва да плащат своите осигуровки, би ограничила сивия сектор и тя била от полза за работниците, защото ще бъде съпроводена с такова увеличение на брутните заплати, че нетният доход в никакъв случай да не пострада.

 

Той обаче поясни, че тогава ще има по-голям размер на болнични и по-голям размер на помощи при безработица.

 

По думите му, за да се постигне ръст на заплатите трябва да се подобри бизнес средата и да има повече инвестиции, а към момента те вървят надолу.

 

"Необходима е коренна промяна в бизнес средата - промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията. Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика", допълни експертът.

 

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата: "Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно", смята още специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6137 |22.02.2021 Политолог: Голямата изненада няма да е партията на Трифонов, а резултатът на коалицията ВОЛЯ-НФСБ . 6| 3054 |22.02.2021 Тръмп: В Twitter стана скучно, няма да се връщам . 3| 3118 |19.02.2021 Републиканци за България се преклони пред паметта на Васил Левски . 4| 3217 |19.02.2021 Калоян Паргов: Пазим ли неопетнен идеала на Васил Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads