Реклама / Ads
7| 2574 |05.08.2023 НОВИНИ

Василев ще държи сметки в заведенията да се плащат само при касов бон. От бранша се страхуват от лоши клиенти

.
Финансовият министър Асен Василев не се отказва от идеята си сметки в заведенията да се плащат единствено при наличие на касов бон. Предложението му бе отхвърлено от Народното събрание при дебатите около бюджета за тази година, но Василев се зарече да опита отново да прокара предложението. От бранша обаче се притесняват, че това ще създаде предпоставки за рискове и може да дойде дюшеш на недоброжелателни клиенти.

Това е една от идеите на Василев, с които да се повиши събираемостта. Целта е клиентите да имат правото да откажат да платят сметката си в заведение, ако не бъде издадена касова бележка. Пред “24 часа” Василев заяви, че мярката е “чудесна” и работи добре в Гърция. 

 

Идеята обаче би създала проблеми, коментират от бранша пред “Дневник”.

 

Предизвикателството ще е голямо за сервитьорите, на които може да се наложи да гонят клиенти, които са решили просто да станат и да си тръгнат. Според тях такава постановка дава поле за изява на недобросъвестни посетители на заведенията.

 

Василев казва, че очаква тазгодишният бюджет да се изпълни както е планиран - с 3% дефицит, което удовлетворява условието за приемането на България в еврозоната. 

Финансовият министър сподели още, че с Европейската централна банка са водени разговори да се разреши осъществяването на сделки в евро. Предвижда се, в периода, в който цените ще се обявяват едновременно в двете валути, да може да се приемат плащания и в евро, ако не са в брой.

 

Идеята обаче също би създала проблеми. 

 

"Ще ви отговоря това, което самата ЕЦБ ще отговори. Тя не разрешава двойна циркулация преди въвеждането на еврото. След това разплащания в две валути се допуска само за много кратък период - един месец например", посочи Радев при изслушването си в Народното събрание в средата на юли. 

 

Управителят на БНБ обясни, че и сега в плана за приемане на еврото е регламентирано, че през първия месец след въвеждането му в обръщение ще циркулират двете валути - левове и евро. 

 

"Това се прави с цел да се изтеглят левовете - вие ще плащате в левове, но рестото ще е в евро. Няма как обаче за дълъг период от време да плащате сметка от 1 лев плюс едно евро - това означава две счетоводства", обясни Радев.

 

Пред “24 часа” Асен Василев посочи, че в момента не се планира поемането на нов държавен дълг. При изготвянето на проектобюджета за догодина ще се прецени дали има нужда от това.

 

“Доста по-евтино за нас ще бъде да се финансираме дългово - не само държавата, но и бизнесът, когато влезем в еврозоната", посочва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11059 |04.08.2023 Илиян Василев: Донев плещи откровени лъжи. Тотал щета... . 1| 2469 |03.08.2023 Министър Асен Василев: Работим усилено всички закони, свързани с второто плащане по ПВУ, да бъдат приети до края на септември . 3| 3404 |03.08.2023 25-годишен банков служител присвои над 500 000 лв от сметки на клиенти . 13| 4611 |01.08.2023 Министър Василев с важна новина: Увеличаваме финансирането на ин витро процедурите с 20 процента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads