Реклама / Ads
0| 2342 |05.07.2022 НОВИНИ

СО въвежда онлайн жестов превод за административни услуги за хора с увреден слух

.
Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, се казва в съобщение на сайта на общината. Това е една от мерките, която екипът на кмета Йорданка Фандъкова включва в Плана за действие по въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи граждани. Предстои Планът на бъде одобрен от Столичния общински съвет на заседанието в четвъртък.

"Хората с увреден слух ще бъдат обслужвани на специално гише, обозначено с указателна табела и съответния знак и оборудвано с техническо средство за осъществяване на тристранна онлайн връзка при административното им обслужване. Всяко лице има право да бъде придружено от преводач от Списъка на преводачите на българския жестов език или избран от него. Предстои в Столичната община да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи и сляпо-глухи лица в работното време на администрацията", посочват от СО.


До края на 2022 г. тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 г. ще започне въвеждането и във всички останали звена на общината, общински дружества, предприятия, общински културни институти и други.


Друга мярка в Плана за действие е създаването на рубрика, насочена и разпознаваема от глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Столичната община. В рубриката ще се публикуват видеоматериали на български жестов език по темите "Транспорт", "Социални услуги" и "Спортни дейности", които ще бъдат поетапно надграждани и актуализирани при необходимост. Ще бъдат приети и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които, освен в писмен вид, ще бъдат достъпни и като видеоматериал на български жестов език.


Предстои да се организират и обучения, насочени към администрацията на Столичната община относно живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и основна информация за Закона за българския жестов език, което ще допринесе за осигуряване на възможност за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2421 |28.06.2022 Въвеждат времеви билет за столичния градски в началото на 2023 г. . 0| 2474 |27.06.2022 Сербезова вади здравеопазването на светло, въвежда електронна хоспитализация от 1 август . 0| 2438 |20.06.2022 WINBET добави игрите на NETENT към портфолиото си от онлайн казино игри . 0| 2540 |17.06.2022 Украйна въвежда визи за руснаците от 1 юли
Реклама / Ads