Реклама / Ads
4| 3352 |30.11.2022 НОВИНИ

Георги Ауад: Възможно е друга, различна от TELUS система да модерира постовете ни във Facebook

.
Facebook
TELUS не са единствените, които имат договор с Facebook за модерации. Има още една компания, която е по-голяма и тя също определя алгоритъма на това какви постове да се въртят. При тях има наети на договор хора, които се занимават с това този пост трябва ли да бъде върнат обратно, акаунтът трябва ли да бъде отключен и т.н. Може точно тези хора да се занимават с модерация на българското пространство.
 

Това каза в ефира на Darik, Георги Ауад от Publicis Bulgaria.

 

Той поясни на какъв принцип работят тези системи.

 

"Тъй като Facebook има 2 милиарда и половина потребители, не можем да си представим колко постове и фотографии са това на ден. Само снимките са над 500 хил. Това означава, че компанията няма вариант, в който да наема достатъчно хора, които да преглеждат тези неща ръчно".

 

"За това те разчитат на автоматизирани системи. Тези системи получават около 3 милиона сигнали, които казват, че това може да е нещо, което не отговаря на стандартите на Facebook и трябва да бъде свалено или блокирано. От тези 3млн., те правят 1 грешка, на минимум 10 и това Марк Зукърбърк сам си го признава", каза Георги Ауад.

 

По негови думи Facebook имат и втора линия, това са сигнали, които може да се водят като грешка и да проверят или да отсъдят трябва ли да бъде пуснато съдържанието отново на платформата. Социалната мрежа разполага глобално с около 15 хил. такива човека.

 

"Това означава, че един човек трябва да прегледа около 200 поста на ден, като това може да е снимка или просто видео, което да е повече от 10 мин.. Това само по себе си сваля възможността да бъдат прегледани толкова постове. Гледат се и постове с предимство, детската порнография сигурно е много по-нагоре в класацията в това отношение. Знаейки всичко това, можем да си представим колко е сложна цялата операция", каза специалистът.

 

"Не трябва да забравяме, че Facebook e компания, която има за цел да изкарва пари. Те винаги са били критикувани за липсата  на прозрачност. Първо за алгоритмите, т.е. първата линия, която отчита кое нещо трябва да бъде свалено и кое не, и второ като цяло за правилата им. И ако трябва да търсим отговорност към някой, това определено е Facebook", допълни той.

 

"Какъвто и да е договорът на TELUS със Facebook, каквито и хора да работят там, те се придържат към договора и правилата във Facebook. Там няма нещо, което те могат да си позволят да правят на своя воля", каза Георги Ауад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3345 |30.11.2022 Георги Гвоздейков: Няма драма с медицинските хеликоптери, политиците да не си играят с този проект . 3| 3370 |29.11.2022 Кристалина Георгиева погна Китай за ”нулевия ковид” . 1| 3905 |29.11.2022 Проф. Георги Рачев: Декември започва с по-топло време . 1| 3147 |29.11.2022 Започва съдебния процес срещу Георги Семерджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads