Реклама / Ads
0| 3132 |28.06.2022 НОВИНИ

“Възраждане” с ГЕРБ при близо 67% от гласуванията в НС

.
При близо 67% от гласуванията в Народното събрание ”Възраждане” гласуват заедно с ГЕРБ. Това показват данните на платформата “Стража”, която помага на гражданите да следят политическите процеси в страната чрез отворени данни.
 

Анализът на “Стража” е на база информация от гласуванията в периода 3 декември 2021 г. - 20 май 2022 г. Той бе публикуван на 6-ти юни, но си навлече гнева на депутатите на Костадин Костадинов, според които става дума за 45% съвпадение в гласуванията, а не 66.7%. 

 

"Вчера достоверността на нашите анализи беше поставена под въпрос от активисти на "Възраждане", които (съвсем разбираемо) не бяха доволни от корелацията между тяхната партия и ГЕРБ при гласувания в пленарна зала - разясняват от "Стража" днес. - Някои от тях се опитаха да опровергаят нашия анализ (обхващащ периода до 22-ри юни) и затова изтъкнаха по-ранен анализ (обхващащ периода до 20-ти май), в който корелацията не е 66%, а само 45%. Тази промяна от 21 процента наистина няма как да се случи при нарастването на извадката от 1337 на 1542. Причината за това разминаване е, че двата анализа всъщност използват различна методология и ние действително не сме положили достатъчно усилия да обясним разликите, за което се извиняваме.


Ние отчитаме съвпадение между две парламентарни групи, когато мнозинството от едната е гласувала както мнозинството от другата. Възможните стойности на гласовете са "за", "против", "въздържал се" и негласувал. Последните три стойности са функционално еквивалентни, защото пречат на решението да бъде прието, но създават изкривявания в данните, когато парламентарните групи са по-склонни да гласуват срещу (вместо за) повече решения (както често е при опозицията).


Затова докато работехме върху анализа от 06.06, решихме да променим методологията и да отчитаме само две стойности - "за" и "не-за". Последната комбинира трите неположителни стойности. Това означава, че ние отчитаме, че две парламентарни групи са гласували заедно, дори едната да е гласувала "Против", а другата да е гласувала "въздържал се".


За жалост, когато в анализа слагахме корелациите между партиите при ВСИЧКИ гласувания, по погрешка сложихме таблица, използваща по-старата методология. Но благодарение на активистите от "Възраждане", коригирахме таблицата и вече тя ясно показва, че в периода между 03.12.2021 и 20.05.2022 г. "Възраждане" и ГЕРБ имат корелация от 66,74%, а не 45% както преди показваше”, посочват от “Стража”.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4980 |28.06.2022 ДБ след срещата при Радев: Възможна е ”хигиенна формула”, включваща ГЕРБ и ДПС, но да не участват в изпълнителната власт . 0| 3290 |28.06.2022 Проф. Росен Стоянов: Към дворцов преврат клони искането за ГЕРБ без Борисов . 0| 6770 |28.06.2022 Евгений Кънев: Логично Радев да е в отбора на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Такова му е цялото поведение . 0| 5566 |27.06.2022 Митов за Борисов: Нашият Пласидо Доминго от Банкя! Той: Как да си оставя моето отроче – ГЕРБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads