Реклама / Ads
8| 4916 |03.10.2023 НОВИНИ

“Възраждане” и Пеевски се скараха на срещата с протестиращите въглищари. Какво си казаха?

.
При закрити врата се провежда срещата между протестиращите миньори, енергетици и синдикати и представителите на властта. Журналистите не бяха допуснати до срещата. Част от протестиращите - също. Демонстрантите, които все още се намират на пътната блокада на АМ “Тракия”, се опасяват, че преговорите се случват “на тъмно”. Ето обаче какво си казаха синдикатите и премиера, преди депутата от ДПС Делян Пеевски да помоли да се спрат “шоуто” и да не се излъчва на живо. 
 

Въпреки че срещата би трябвало да не е публична, в пространството вече обикалят откъси от разговорите. Видео на живо излъчваха депутати от “Възраждане”, както и от ПП-ДБ. Все още не е съвсем ясно какво са си говорили двете страни в цялост, но части от преговорите неизменно станаха публично достояние. 

 

“Преди да ви дам думата и да пуснем експертите да говорят по предложените от вас точки, искам да кажа няколко неща. Голяма част от твърденията ви просто не са верни. Няма как този разговор да започне обаче, ако си говорим през телевизора. Не е вярно, че няма да има мини и централи. Ще има, но няма да са в обема, в който са били. Искате всичко да продължи така, както досега. Няма как да стане. Не можем да си викаме през мантинелите и магистралите. Готови сме да обсъдим точките, които формулирахте. Това е чудесна основа, върху която да говорим”, заяви премиерът Денков. 

Димитър Манолов, лидерът на КТ “Подкрепа” взе думата.

 

“Вероятно за трети път Денков ще чуе нещата, които ще кажа, но те са важни. По избори Кирил Петков и Асен Василев се подписаха под една подписка за спасяването на българската въглищна енергетика в Раднево. Неприятно ми е, че водим този разговор по време на избори отново. Малко по-късно, когато Петков стана премиер, беше направена корекция в ПВУ, която не беше коментирана с никого от засегнатите страни, беше направена на тъмно. Този план не беше обсъден с никого. После НС прие две решения по този въпрос, в едно от които се обясняваше, че България не е в състояние да изпълни поетите ангажименти, особено касаещи предложението да се намалят с 40% емисиите. Беше възложено на правителството да предоговори определени постановки в ПВУ, което няколко служебни правителства не можаха да направят. След това бяха направени въпросните териториални планове, които по своя замисъл са с всички критики, които бяха отправени към тях”. 

 

"Не сме се разбирали такова нещо", чуват се гласовете на представителите на "Възраждане", след като Делян Пеевски възропта срещу излъчването на срещата. 


"Разбрахме се шоуто да не си го правим. Не е окей да се снима тайно", отсече Пеевски. 


"Желаете ли да има живо излъчване?", попита Искра Михайлова синдикатите. 


"Колеги, нали сме тук да ви решаваме проблемите?", обърна се към тях Пеевски. 


Скандалът се разрасна, стигна се до викове, намеси се и Костадин Костадинов. 


"Спираме излъчванията, но не защото вие казвате, господин Пеевски, а за да не правите тези циркове в момента", посочи Искра Михайлова. 


"Господа политици, искам да слушаме президента на КТ "Подкрепа". Ще ви помоля след това да се оттеглите", заявиха синдикатите. 


"Точно заради това трябваше да имаме работен формат на срещата. Предлагам да млъкнат за малко хората, които започнаха да спорят. Кажете какво искате, съгласен съм и на двата варианта", отсече премиерът Денков. 


"Може ли да продължа аз? Ще бъда пределно кратък. Териториалните планове трябваше да бъдат обсъдени и коригирани. В обсъжданията за Перник и Кюстендил имаше много тежки възражения, но нищо не беше отразено. Стигаме до варианта за Стара Загора, където трябваше да се проведе обсъждането на плановете. Зам.-министърката на МРРБ събира една група служители, удобни НПО-та в почивната станция на "Мини Марица - Изток" на "тайна сбирка". Не знам как да го квалифицирам това. На тази сбирка не бяха поканени синдикатите, дори кметовете на общините", заяви Манолов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3288 |03.10.2023 Косовският премиер смята, че Сърбия работи по военни планове за анексиране на Северно Косово . 0| 3314 |03.10.2023 Украинското разузнаване разби руска агентурна мрежа в Николаевска област . 1| 3200 |03.10.2023 Какво казаха митрополитите преди заседанието на Светия синод заради Руската църква . 0| 3761 |03.10.2023 Полша и Украйна заравят томахавките за вноса на зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads