Реклама / Ads
7| 9209 |22.08.2024 НОВИНИ

"Възраждане" разпространява "черен списък" на учители, които са против анти-ЛГБТ закона. Дава ги на прокурор

.
„Черен списък”, който включва варненски учители, беше разпространен от „Възраждане”. Малко след това той беше изтрит. В него са описани имена, както и работни места на учители от Варна, които са се подписали против поправките в Закона за училищното и предучилищното образование.
 

Промените забраняват "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация" в учебните заведения. В публикацията се призовава родители да търсят обяснение от директорите на училищата, които са включени в този списък.

 

Варненската окръжна прокуратура образува преписка във връзка с публикация на ПП „Възраждане" във Фейсбук. „Възраждане" обяви в публичното пространство списък с имената на 26-има учители и училищни психолози от Варна, които са се обявили против промените в Закона за предучилищното и училищно образование в частта, забраняваща „ЛГБТ пропагандата в училище".

 

По-късно списъкът беше свален от страницата на партията. От своя страна от „Възраждане" внесоха сигнал в прокуратурата срещу действията на тези учители с мотива, че те искат да нарушават вече приет закон. Списъкът предизвика остра полемика в социалните мрежи и редица политически реакции.





В позиция от Министерството на образованието посочиха, че българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. „Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще”, заявяват от ведомството.

 

„Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище”, коментират още от МОН.

 

От Министерството заключват, че образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.

 

На пресконференция лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов беше попитан каква е целта на списъка и как ще коментира започналото разследване на прокуратурата. Той каза, че по нито един от сигналите на „Възраждане“ срещу хора, които искат да прокарват хомосексуална пропаганда в училищата не е работено до момента. „Ние ще пуснем сигнал срещу тези, които са организирали тази подписка и са се подписали вътре. Те са над 400 човека. Нормално ли е да има хора в образователната система директори, учители, включително и училищни психолози, които да искат такава пропаганда в училище. Това нормално ли е”, попита Костадинов, цитиран от БТА.

 

Снежана Славчева е учител с над 30-годишен стаж и е едно от посочените имена в списъка. Тя научила за публикацията от родител, който ѝ се обадил тази сутрин.

 

„Първият мотив, който ме накара да подпиша този документ е, че такава идеология и до момента няма. И трябва да правим разлика между идеология и пропаганда и информация. Не могат да се бъркат тези три понятия. За всички е ясно, че това е предизборна агитация на съответната партия и на техните приближени, но самият факт, че се ползват списъци - това вече напомня на едни много мракобесни времена", коментира Снежана Славчева, учител по БЕЛ, пише БНТ.


Дарина Атанасова, която също е в списъка, обясни, че се е подписала, защото родителите ѝ са я възпитавали на морал и никой не може да ѝ отнема правото да подкрепя една или друга кауза.


Повечето учители отказаха да застанат пред камерата, но заявиха, че се страхуват от отражението на тази публикация върху институциите, в които работят.





„Списъкът на омразата” в днешна България?! Няма да допуснем това!”, написа във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той определя списъка като „долнопробен език на омразата”. „Е, това е пример за политическа пропаганда в училище и използване на нашите деца като политически инструмент!” е мнението му.

 

„А къде са европейците от ГЕРБ, които подкрепиха първата стъпка към този ужас? България е и ще остане свободна държава, а не тоталитарно гето! Българите ще останем свободен народ и българското училище ще остане неприкосновена светиня на знанието! Фашизъм и омраза нямат място там!”, категоричен е Петков.

 

На разпространения списък реагира и депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев. „Една мъдрост гласи, че има ли пушка на сцената, то тя непременно ще гръмне. Именно това се случва в момента. Меко казано съм възмутен от т.нар. „черен списък” на Костадин Костадинов и „Възраждане”, в който са включени, забележете, български учители, несъгласни със спорните поправки в Закона за предучилищното и училищно образование”, пише във Facebook той.

 

Николай Денков от ПП-ДБ определи списъка като „нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище”. И допълва: „Възраждане” си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч.

Нарича учителите „паразити”, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия - от това ще пострадат децата ни! Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно”, категоричен е той.





Кметът на Варна Благомир Коцев излезе със специално обръщение във Facebook към учителите на Варна: „Не се страхувайте! С вас съм. Общината също. Никой да не си и помисля да ви заплашва”, призовава ги той. „Моля, подайте ми лично сигнал, дори при най-малкия натиск над вас. Разговарям лично и с директорите на училищата, че имате моята подкрепа. Имат ми телефона, както и на директора на Дирекция образование. Не се колебайте да ме търсите”, апелира Коцев.

 

От „Да, България” настояха правоохранителните органи решително да пресичат подобни форми на посегателство над личността. „Категорично осъждаме съставянето на подобни списъци и ще използваме всички законови средства да противодействаме на такива опасни и позорни за българските граждани прояви”, обясняват от формацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2279 |22.08.2024 "Никога не съм мечтал за нещо подобно": Снуп Дог натрупа 9 млн. долара от изявите си около Олимпиадата . 31| 6263 |22.08.2024 След Украйна и Китай препарира Путин: Пекин построи супер военна база срещу Русия, иска си Сибир . 2| 2179 |22.08.2024 MО обяви конкурс за попълването на 290 вакантни длъжности в редиците на сухопътни войски . 12| 10044 |22.08.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Очаква ни нова желязна завеса. Тя няма да е ефективна без Украйна в НАТО и ЕС (част 1)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads