Реклама / Ads
42| 5196 |18.05.2011 НОВИНИ

Възродиха ОДС

.
Стефан Софиянски
7 партии и движения се върнаха към абревиатурата ОДС и създадоха Общност на демократичните сили. В структурата се включиха ССД на Стефан Софиянски, Демократическата партия на Александър Праматарски, Гергьовден на Любен Дилов, Съюз “Радикали” на Евгений Бакърджиев, клуб „Сенатор”, БЗНС, Сдружение земеделско движение.
 

Като общност, в която има премиери, вицепремиери, министри, зам.-министри, депутати за четири Министерски съвета, представи новата организация лидерът на “Гергьовден” Любен Дилов. Той характеризира новите- стари лидери като хора, доказали се с най-трудните избори на България с най-тежките решения.

Десните лидери не се притесниха от това, че ги наричат стари муцуни, нито че ги идентифицират със старото СДС. Структурата на новата организация ще бъде точно като на ОДС от миналото – с Координационен и Политически съвет. В гражданската част ще се съберат партии, граждански сдружения и личности, които ще подпишат Харта за създаване на широка демократична общност.

Абревиатурата е ОДС, защото твърдим, че демократичните сили бяха най-успешни, когато бяха обединени, изтъкнаха от движението.

Те декларираха, че са отворени за всички български граждани и организации, които споделят ценностите на тяхната харта, принципи и цели. Новата структура ще участва в предстоящите избори и ще издигне или собствени кандидати, или ще подкрепи единни кандидати на десницата.
Като най-големият недостатък на сегашната политическа система бившият депутат от СДС Иво Цанев визира липсата на съвременна десница, а като причина за това – разпокъсаното дясно.

Според хората от ОДС десницата трябва да бъде политическа структура, партия, съюз или движения, което да има като ресурс не по-малко от 10 % електорално влияние, не по-малко от 20 000 члена, представителство в 2/3 от общините в България.

Новата структура трябва да дойде от многото десни партии и стотици структури на гражданското общество, както и от отделни личности, които са отстоявали през годините демократическите ценности.

В такава организация хората не се делят на “стари муцуни”и “нови лица”, единствен критерий трябва да бъдат знанията, опита, постигнатите резултати, подчерта Цанев.

Не се притеснявам, че съм от миналото, защото това минало ни прави днес европейци, заяви лидерът на ССД. Така той отвърна на оценката на кандидат-кмета на ДСБ Прошков, който го нарече човек от миналото. „Това минало зададе дневния ред на обществото и ние няма от какво да се срамуваме“, продължи Софиянски. Той подчерта, че финансовият министър Симеон Дянков сега работи в условията на Валутния борд, който той е подписал. Лидерите на Радикали и Демократическата партия декларираха, че няма да се борят за постове, а ще помагат, като дадат път на по-младите десни.

Шефът на ССД Стефан Софиянски обаче призна, че има подкрепата на партията си да се кандидатира за кмет. Предполага се, че той ще бъде и кандидатурата на ОДС за кмет.

Евгени Бакърджиев обясни, че 20 години следва съвета на родителите си да бъде демократ по убеждение, патриот по сърце и антикомунист по съвест. Лидерът на радикалите отрече да е заявявал подкрепата си за Румен Христов, като кандидат за президент на СДС. Той предположи три варианта за участие на ОДС на изборите за президент и вицепрезидент – самостоятелна кандидатура, обща кандидатура със сините, или да се огледат за други кандидати.

Ще потърсим и СДС и ДСБ, ние сме добронамерени, за да бъде създадена наистина една обединена десница, изразиха мнението си лидери на организацията. Структурата ще предложи на Синята коалиция идеята да имат общи кандидати за предстоящите избори. Самото име ОДС е покана за Синята коалиция“, каза Софиянски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5710 |18.05.2011 ВАС отложи делото срещу Кушлев . 80| 5087 |18.05.2011 Голямото пролетно разчистване: Бойко се закани да продължи! . 9| 6077 |18.05.2011 Поредната смяна на Борисов; Биолчев поема Акредитационната агенция . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads