Реклама / Ads
0| 4067 |30.08.2023 НОВИНИ

Възстановяват на работа началниците на РУ Раковски и Шесто РУ в Пловдив

.
Възстановяват на работа началниците на РУ Раковски и Шесто РУ в Пловдив Източник: БГНЕС
След две години съдебни битки, комисар Николай Кирков е възстановен като началник на Шесто районно управление в Пловдив.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е отменил заповед на предшественика си Иван Демерджиев, с която за началник на Шесто районно управление в Пловдив бе назначен Димитър Костов.

 

Костов бе назначен в нарушение на разпореждане на постановление на Административен съд - Пловдив, който бе отменил заповед от 31 август 2022 на  Демерджиев, с която бившият началник на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков е преназначен в полицейското управление в с.Труд за срок от една година.

 

На практика последните двама министри на вътрешните работи - Бойко Рашков и Иван Демержиев, не бяха предприели никакви действия да изпълнят решенията на съда, а напротив - издаваха заповеди в противоречие със съдебните решения. 

 

Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър Бойко Рашков. Преди да оглави районното в „Столипиново“, Кирков беше шеф на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди това – и началник на Криминална полиция в Пловдив.

 

От последното съдебното решение за отмяна на заповедта стана ясно, че преместването е направено заради „служебна необходимост“.

 

Според магистратите обаче такава не е била налице. На практика съдът отмени три заповеди за преместване на Кирков с почти сходни мотиви. 

 

Сега министърът е изпълнил съдебното решение и е възстановил Николай Кирков като началник на Шесто РУ. 

 

Началникът на РУ Раковски Димитър Събчев също е възстановен на работа. Той бе отстранен от длъжност със заповед на служебния министър Демерджиев във връзка с провеждано дисциплинарно производство. След изтичане на срока на отстраняване, новият министър е върнал Събчев на работа от вчера. 

 

В края на миналата година Събчев събори в съда заповедта, с която е бил командирован на турската граница за 1 месец. Тя е издадена от предишния директор на полицията в Пловдив Димитър Балев.

 

Събчев я е оспорил и със свое решение Административният съд в Пловдив я обявява за нищожна. Мотивите за това са няколко – подобно командироване може да бъде направено само със заповед на министъра на вътрешните работи, а и в документа липсват аргументи защо именно този служител се изпраща да подсили охраната на границата заради засиления мигрантски натиск.

 

Подчертава се и че тази дейност е коренно различна от обичайните задължения на Димитър Събчев. Според съдебния състав липсата на мотивировка „сочи и за превратно упражняване на власт“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3917 |28.08.2023 Кирил Петков: Можем да постигнем успех по Шенген, ако си свършим работата през септември в НС . 0| 3762 |27.08.2023 МТСП: Повече от половината младежи, включени в мярката „Младежка заетост“, остават на постоянна работа . 2| 2344 |23.08.2023 Депутатите още от 1 септември се връщат на работа, но в бившия партиен дом . 14| 3335 |19.08.2023 Учителят Дънов: Питат ме защо съм дошъл на земята? Това не е тяхна работа. Начало на Божествената нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads