Реклама / Ads
13| 4997 |24.11.2011 НОВИНИ

Вдигат 10 пъти наказанието за лекарска грешка

.
Ако депутатите възприемат препоръката на министър Константинов, санкциите за лекарска грешка, завършила със смърт на пациент, ще струват на лечебните заведения 15 000-20 000 лева.
 

Поредният случай на починала родилка - 35-годишната Надежда Узунова, възмути обществото и взриви форумите в интернет. Узунова си отиде в известната като елитна столична специализирана болница “Шейново” в понеделник рано сутринта. Детето й бе транспортирано в клиниката по неонатология и в сряда по обяд почина. Здравният министър д-р Стефан Константинов, който е гинеколог по специалност, веднага реагира на инцидента. “Прави са роднините, които казват, че жената е била размотавана”, коментира пред медиите преди заседанието на Министерския съвет той.

Министърът е готов с конкретни предложения - десетократно да се увеличи глобата при лекарска грешка, която е причинила смъртта на пациент.

Два закона уреждат стандартите за медицинска помощ и отговорността при неспазването им - Законът за здравето и Законът за лечебните заведения. В момента, ако една болница наруши правото на достъпна медицинска помощ за пациентите, регламентирано в чл. 81 от Закона за здравето, наложената глоба може да е в размер от 500 лв. до 1500 лв. Ако са нарушени изискванията за спазване на медицинските стандарти, регламентирани в чл. 6 от Закона за лечебните заведения, санкциите стигат до 2000 лв. Това означава, че, ако депутатите възприемат препоръката на министър Константинов, санкциите за лекарска грешка, завършила със смърт на пациент, ще струват на лечебните заведения 15 000-20 000 лева. Чрез инициативата си за промени в закона министърът цели да се гарантира по-голяма сигурност на пациентите при оказване на медицинска помощ, коментираха от здравното ведомство.

В комисията, създадена от министерството, има и двама представители на столичното кметство, защото “Шейново” е общинска болница. Здравната комисия към Столичния общински съвет също ще разгледа подробностите около инцидента. “Смятам за изключително важно да бъдат предприети мерки, които да не допуснат такива случаи да се повтарят”, заяви Николай Стойнев, зам.-шеф на Столичния общински съвет. “Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в ситуацията, която доведе до смъртта на млада жена, на току-що родено бебе, трябва да си понесе последствията”, коментира столичната кметица Йорданка Фандъкова. На въпрос дали ще поиска оставката не само на виновните лекари, а и на директора на болницата Иван Костов, тя заяви, че ще изчака да завърши проверката. Може да се стигне и до такива решения, ако има данни за общи нарушения в организацията.

“Никакъв компромис няма да направя с пропуски и неглижиране на пациенти, но важно е да се види и причината”, заяви още Фандъкова. “Директорът на болницата обяви, че има установена небрежност при приемането на родилката. Всеки, който е допуснал небрежност, трябва да бъде наказан”, е мнението на Фандъкова. Тя изказа съболезнования към близките на починалата жена. “В болница “Шейново”, която е една от най-големите болници, има много раждания, работят много добри лекари, но това не означава, че трябва да си затваряме очите и да правим компромиси с живота и здравето на хората”, каза в заключение кметицата на София. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6357 |23.11.2011 Ив. Костов призна лекарска небрежност при починалата родилка . 27| 5435 |16.11.2011 Вдигат с година пенсионната възраст от 2012? . 37| 5773 |07.11.2011 Вдигат възрастта за пенсия . 27| 5864 |04.11.2011 Яка сеч в БДЖ; вдигат и билетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads