Реклама / Ads
6| 4898 |19.02.2010 НОВИНИ

Велчев: В грях сме по делото за убийството на прокурор Колев

.
Борис Велчев
Поемам отговорността, че през годините не са предприети необходимите мерки за разкриването убиеца на прокурора Николай Колев, заяви в интервю за Дарик главният прокурор Борис Велчев. В прокуратурата е създадена организация да се работи с максимални темпове по разкриването на това убийство, категоричен е овбинител номер 1.
 

Прокурорът Николай Колев беше разстрелян на 28 декември 2002 г. пред дома си в столицата.

Главният прокурор Борис Велчев добави още: „Трудна за коментар тема, не само съдържателно, но и от етична гледна точка. Дължим развитие по този въпрос и яснота, отчетлив начин, и на колегата Нанка Колева, която е прокурор във Върховната касационна прокуратура, съпругата на покойния Колев, и на обстоятелството, че това е, поне доколко аз зная, единственото убийство на прокурор в България. Поемам отговорността за това, че сме подценявали през годините необходимостта да предприемем допълнително много по-интензивни мерки. Понякога обществените приоритети променят и нашите. Понякога обстоятелствата ни припомнят наши собствени грехове. В грях сме по това дело, има още какво да се направи и е могло да бъде направено и малко по-рано. Сега създадохме организацията, за да се работи наистина с максимални темпове. Искрено се надяваме да се разкрие убиецът, не сме се отказали. Уверявам ви, че ако има основание да бъде разпитван г-н Филчев, ще бъде разпитван, но да правя прогнози от името следствения екип, не бих могъл".

Според изказвания на Нанка Колева зад убийството стои Алексей Петров. Попитан дали ще бъде разпитван той и по това дело, главният прокурор Борис Велчев коментира: „Това е въпрос, на който се надявам да не очаквате отговор. И да има някаква следствена тактика по това дело, а такава има, най-неуместното от моя страна би било сега да го съобщя публично".

На въпрос има ли светлина в търсенето на истината, Велчев отговори: „Мисля, че трябва да се изчерпят всички способи за търсенето на истината и да сме сигурни, че всичко, което е могло да бъде направено и е било подценено или ненаправено по най-добрия начин през годините, ще бъде направено. Докъде ще ни доведат доказателства не мога да кажа и никой не може да каже в стадия на едно разследване. Но дължим да направим всичко, което е по силите ни. Няма да е лесно. Ако едно престъпление, особено убийство, не се разследва по достатъчно интензивен и пълноценен начин веднага след извършването, десетина години по-късно то става много трудно, но изобщо не е невъзможно".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5230 |17.02.2010 Кокинов поиска кредит на доверие по делото "Октопод" . 4| 5569 |16.02.2010 Изчезвали документи по делото "Борилски" . 6| 4770 |15.02.2010 Делото за убийството на Големия Риж влиза в съда . 6| 4947 |11.02.2010 Б. Велчев: Можем да търсим връзка Трактора - Наглите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads