Реклама / Ads
5| 5248 |17.02.2010 НОВИНИ

Кокинов поиска кредит на доверие по делото "Октопод"

.
Нови десетина души са призовани като свидетели по делото срещу октоподите.
 

Софийска градска прокуратура поиска кредит на доверие докато тече разследването по операция „Октопод”. Градският прокурор Николай Кокинов заяви, че кръгът е отворен и предположи, че ще се стигне дотам, докъдето отведат доказателствата.

Той обяви, че са призовани още десет нови свидетели по делото и уточни, че това не са свидетели само срещу Алексей Петров. „Опитът от други дела показва, че след задържането на лидер на определена групировка, се появяват все повече хора, които да свидетелстват. Това е и една от причините да искаме най-тежката мярка за неотклонение, а не да я превръщаме в самоцел”, каза още Кокинов.

Според него е нормално да бъдат разследвани и обстоятелствата как и от кого Алексей Петров е бил покровителстван през всички години. Прокурорът обаче не коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че по времето, когато той е бил главен секретар на МВР тази група не е съществувала.

"Има "Октоподи" и "октоподчета" ние непрекъснато изваждаме по някой "октопод". Въпросът е и другите да започнат да си вадят октоподите, защото трябва да има някакъв синхрон". Това коментира пред журналисти главният секретар Калин Георгиев.

Калин Георгиев каза, че "октоподите" в МВР са достатъчно много след като дирекция "Вътрешна сигурност" не е спряла да работи. Две са версиите по които МВР работи по случая със системно насилваното дете, което бе настанено вчера в "Пирогов". Първата, по-добрата за Георгиев, но и по-малко вероятната, е състоянието на детето да се дължи на заболяване. А втората на системни изнасилвания. В момента се прецизира вината на всеки служител на дирекция "Миграция", чийто директор беше уволнен. За сега е ясно, че той работил със свои служители на долу по веригата.

Задържан е и служител на дирекция "Митници", за когото има данни, че е отделял по 30 000 лева месечно и ги е предавал за своите ръководители. Все още не ясно дали на митническия служител е повдигнато обвинение. Директорка на звено към МВР е разследвана за това, че е участвала в група, която се е възползвала от техника и оборудване на фирми близки до "Октопода".

Имало е изрична забрана на тогавашния директор на Национална служба "Полиция" да не се вземат техниката и оборудването, като дарение, но въпреки това те са използвани. След като разбира, че е разследвана директорката получава нервна криза и в момента е хоспитализирана. Според Калин Георгиев е нормално хората да се разболяват. Калин Георгиев потвърди, че и двата печата в паспорта на Гейзо - сръбски и хърватски са фалшиви.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6964 |13.02.2010 Станишев поиска разпечатки на Трактора . 5| 4746 |06.02.2010 Борисов поиска доживотна присъда за заливане с киселина . 2| 4705 |03.02.2010 15 млн.$ поискаха пиратите за отвлвчените българи . 9| 11097 |27.01.2010 Сидеров поиска от папа Бенедикт ХVІ заличаване на „българската следа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads