Реклама / Ads
31| 4673 |12.08.2011 НОВИНИ

М. Велчев: Правителството заслужава поощрения, но...

.
Милен Велчев
Отражение на дълговата криза на САЩ у нас ще има, но то няма да е толкова драматично, колкото го описва Костов, казва бившият финансов министър. България можеше да стои много по-добре, отколкото е сега.
 

Още не съм проверил какъв е конкретният ефект на срива на световната борса върху моя портфейл. В рамките на шегата - омерзен съм от случващото се и затова не съм проверил, за да не си разваля настроението, казва в интервю за в. Труд бившият финансов министър Милен Велчев.

Има зрънца истина в думите на премиера. Но истината е, че България можеше да стои много по-добре, отколкото е сега. Факт е, че на фона на срива в много от европейските страни и в Щатите, у нас намалява дефицитът и за първи път от дълги години насам получихме увеличение на кредитния рейтинг. Правителството заслужава поощрения за това...Но трябва да продължи в този дух и да стигнем до балансиран бюджет, защото дори и малък дефицит, ако се натрупва години наред, не води до нищо хубаво както виждаме в съседните страни.

Аз не знам защо се оправдаваме все с кризата, когато Европа, от гледна точка на икономическия растеж, отдавна е излязла от нея. Статистиката сочи, че макар и плахо и България започва да излиза и икономиката ни да расте. Вярно е, че не навсякъде е така - в Гърция, в Португалия, в Ирландия наистина кризата е дълбока. Но благодарение на усилията на няколко правителства ситуацията у нас е съвсем различна и когато икономиката е в подем, чисто статистически би трябвало и бюджетът да е поне с нулев дефицит. Когато преди години икономиката растеше с 5-6%, ние постигнахме не просто нулев дефицит, но и 3% излишък.

Отражение на дълговата криза на САЩ ще има, но то няма да е толкова драматично, колкото го описва Костов. Ако правителството продължи да подобрява фискалните показатели и особено ако предприеме най-после структурните реформи, които обеща при идването си на власт, отражението на международните турбуленции може да бъде минимално. Още повече че - да, от едната страна на България е ЕС с всичките си нерешени проблеми, но от другата ни са Турция и арабският свят, където благодарение на цените на нефта икономиките им растат с 5-10% годишно. Ние активно търгуваме с тях и можем да се възползваме от тази географска близост.

“Лукойл” трябва да изпълни закона и да инсталира измервателните уреди
. Законът не бива да се прилага избирателно, а да е еднакъв към всички, заключава още Велчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5761 |13.07.2011 Правителството отпуска 1/4 милион за ремонт на църкви . 43| 5255 |03.07.2011 Сините: Правителството няма да оцелее без финансов заем . 33| 5610 |29.06.2011 Б. Велчев: Правораздаването боксува заради излишна бюрокрация . 17| 5004 |16.06.2011 Б. Велчев: Съдия В. Янева трябва да даде обяснения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads