Реклама / Ads
33| 5610 |29.06.2011 НОВИНИ

Б. Велчев: Правораздаването боксува заради излишна бюрокрация

.
Борис Велчев
90 000 дела са прекратени по давност през 2010 година. През 2009 те са били с 50 000 повече или около 140 000. Тези дела са едни от най-срамните показатели в българската съдебна система. Това заяви главният прокурор Борис Велчев по време на обсъждането на годишния доклад на ВСС в парламента.
 

От думите му стана още ясно, че не са малко и делата срещу служители на МВР през миналата година. Срещу служители на реда са образувани 283 досъдебни производства, 72 от тях са за полицейско насилие.

Велчев отчете и сериозен ръст от около 30 % на исканията за използване на СРС в сравнение с предходната година. Трайно висок е и процентът на уважените от съда искания за използване на специални разузнавателни средства, той е около 99%.

Вероятно прокурорите успешно мотивират исканията си, които през 2010 г. за засегнали 3524 лица, коментира главният прокурор. И все пак съм длъжен да отчета ръст от около 30% на исканията за използване на СРС-та в сравнение с предходната 2009 г. Този ръст във висока степен е оправдан и от факта, че чувствително нарасна броят на делата, свързани с организирана престъпност, където използването на СРС-та е важен способ за събиране на доказателства. Независимо дали е оправдано това увеличение или не, то доведе до прекомерно претоварване на системата на МВР, което за съжаление имаше за резултат все по-големи забавяния на резултатите на специалните разузнавателни средства и дори случаи, в които те идваха в непълен вид, каза още той.

Борис Велчев обаче изпитва известно притеснение от факта, че дебатът за специалните разузнавателни средства позамря. Според него той трябва да бъде отново възобновен, за да се стигне до онези законодателни решения, които ще гарантират, че ще бъдат използвани толкова СРС-та, колкото нашата система на СДОТО може ефективно да обработи и ефективно да подпомогнат наказателния процес, допълни Велчев.

Той подчерта също, че българската прокуратура е изключително натоварена. През 2010 година на 1 български прокурор са се падали над 100 дела, всеки един обвинител се е произнесъл по над 200 преписки. Общо прокурорите в страната са 1200.

Главният прокурор призова за сериозен анализ на Наказателния кодекс и декриминализация на някои от по-леките престъпления, за да минават те пред административните органи.

Ако така продължава, прокуратурата ще е на своя предел на възможностите, категоричен бе Борис Велчев и допълни: „Ако не бъдат чути призивите за намаляване на натовареността в съдебната система, тя просто ще спре да функционира."

Главният прокурор отчете намаляване на ефективността на контролните органи. В страната те са 77, а през 2010 година са сезирали държавното обвинение по едва 1500 случая. От тях има внесени само 85 прокурорски акта.

Данъчните органи също са слабо ефективни. 90% от случаите на данъчни престъпления, за които е сезирана прокуратурата, са по инициатива на МВР, едва 10% са по инициатива на данъчните. Въпреки това броят на внесените актове за данъчни престъпления е нараснал 3 пъти, като през миналата година те са над 1200.

Борис Велчев докладва и за нещата, по които работи държавното обвинение през тази година - предприемат се мерки за преодоляване на бюрокрация в прокуратурата. Налице е и национален регистър за хората с над 2 висящи дела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6284 |28.06.2011 Извинение от Борисов заради "кучетата" искат от СДС . 17| 5005 |16.06.2011 Б. Велчев: Съдия В. Янева трябва да даде обяснения . 9| 5194 |13.06.2011 ВСС ще проверява В. Янева заради далаверите с имоти . 9| 5763 |09.06.2011 Поправка в правилника на НС иска "Атака" заради "напусналите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads