Реклама / Ads
0| 2608 |13.04.2023 НОВИНИ

На Велики четвъртък се боядисва първото яйце, замесват се козунаците

.
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си припомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и предателството на Юда.
 

Пасхалната вечеря - последната преди разпятието, започва с ритуален жест - Христос измива краката на апостолите с думите:Не дойдох да ми служат, а да послужа.


Според евангелския разказ по време на вечерята Исус раздал на учениците си хляб и вино - неговото тяло и кръв, като така установил тайнството причастие: "И когато ядяха, Исус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте - това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове" (Евангелие от Матей, 26:28).


По време на Тайната вечеря Иисус казал на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. Синедрионът произнася смъртна присъда. Тя е потвърдена от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от страх да не предизвика бунт не смее да я отмени, но публично си измива ръцете като знак, че не е виновен за решението да бъде осъден на смърт невинен. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.


На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се маслосвет, при който всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

 

 

На днешния ден по традиция се боядисва първото яйце. То трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Яйцето се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

 

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2626 |13.04.2023 Слънчев и по-топъл четвъртък . 0| 2727 |11.04.2023 Днес е Велики вторник . 2| 3061 |10.04.2023 Днес е първият ден от Страстната седмица: Велики понеделник . 6| 2729 |09.04.2023 Очакват Зеленски в Аахен за наградата ”Карл Велики”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads