Реклама / Ads
0| 5388 |31.05.2007 НОВИНИ

Великобритания и Либия подписаха договор за размяна на затворници

.
В либийския град Серт завчера бе подписан меморандум за разбирателство относно продължаване на споразумението за съдебно сътрудничество между Либия и Великобритания, съобщава електронният сайт на Центъра за близкоидточни изследвания – mesbg.com, позовавайки се на либийския вестник „Ал-Джамахирия”. Публикуван е и частичен превод на статията.
 
Меморандумът е подписан от секретаря на Генералния народен конгрес и британския министър-председател Тони Блеър. В него се посочва желанието на двете страни да заздравят съдебното сътрудничество помежду си и скорошно започване на преговори относно изготвянето на проекти за споразумения в областта на съдебната взаимопомощ, и по-специално в наказателното, гражданското и търговското право, предаването на обвинените в престъпна дейност и размяната на затворници. Меморандумът гласи и че тези споразумения трябва да бъдат подготвени и парафирани в рамките на дванадесет месеца от датата на подписването му.

Във вестника се посочва още, че в град Серт е било подписано и споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост между Либия и Великобритания. Според споразумението между двете страни трябва да бъдат изградени трайни и стабилни взаимоотношения на равноправна основа въз основа на взаимно уважение и доверие. Посредством изпълнението на споразумението се предвижда да бъде подсилена сигурността и стабилността в двете страни, както и да бъдат гарантирани сигурността и мирът в басейна на Средиземно море.
Споразумението предвижда и сътрудничество в областта на отбраната и отбранителната промишленост в съответствие със законите, порядките и политическата система в двете страни, като се гарантира взаимно участие в областта на отбранителната промишленост посредством изграждането на общи проекти между институциите и фирмите в двете страни, така че да бъдат поставени здрави основи на либийската отбрана посредством започването на местно производство и обновяването на отбранителните съоръжения.
Посочва се още, че споразумението е влязло в сила непосредствено след подписването му със започването на програма за обучаване на либийски части да използват някои предоставени от Великобритания съоръжения и сформирането на обща комисия, която да следи процеса на обучение.
Вестникът цитира и секретаря на Генералния народен конгрес, който е заявил, че Либия и Великобритания са постигнали споразумения за сътрудничество и в много други области. По време на пресконференция в град Серт той обяснил, че е сключено споразумение между двете страни за обучаване и въоръжаване на либийската армия, както и за закупуване на ракети, оръжие за противовъздушна отбрана и други видове необходимо на армията оръжие. В същото време двете държави са се договорили да активизират сътрудничеството помежду си в сферите на здравеопазването, образованието и др.
Секретарят на Генералния народен конгрес е съобщил, че е бил подписан и договор, който се смята за печеливш за либийския народ. Договорът е в областта на проучването и сондирането за нефт в района на Серт и Гадамес. Посочва се, че печалбата от изготвения проект по договора възлиза на повече от 60 милиарда долара и че изпълнител на проекта е британска компания, която ще започне работа веднага. Било е подписано и споразумение за привеждане в изпълнение на договор с компанията „Шел” за сондиране на нефт и газ в района на Серт, чиято стойност надхвърля 20 милиарда долара.
Според секретаря на Генералния народен конгрес подписаните споразумения са „истинско постижение в сферата на икономиката и обществените работи и могат да доведат до сътрудничество с Великобритания и във всички останали сфери”.
В статията се посочва още, че са били обсъждани и възможностите за сътрудничество между Африканския съюз и Европейския съюз относно различните възможности за инвестиране в Африка. По думите на секретаря на Генералния народен конгрес, Тони Блеър е оказал честта да се срещне с Муамар Кадафи, като по този начин са били договорени редица проекти относно Африка, които ще бъдат приведени в действие веднага щом бъдат одобрени. Освен това са били премахнати някои визови ограничения, което показва, че постигнатите споразумения помагат за сближаването между Либия и Великобритания.

Б. р. – Публикуваме тази информация, защото смятаме, че тя има отношение към процеса срещу българските медицински сестри в Либия. Ако е вярна тезата на д-р Мохд Абуаси, че нашите медици могат да получат свободата си единствено в резултат на сделка между Джамахирията и ЕС, в която влиза и предаването на терориста Меграхи на Либия, то може би подписването на изброените споразумения е първата стъпка за осъществяване на тази част от сделката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5722 |27.05.2007 Медсестрите ни в Либия не искат да ходят в съда днес . 0| 6621 |24.04.2007 Медиците ви в Либия са невинни, категоричен е евродепутатът Саймън Ковини . 0| 6830 |07.04.2007 Бианка, първата жена на Миг Джагър, пристига у нас заради каузата на сестрите в Либия . 0| 9934 |04.05.2007 Д-р Мохд Абуаси: Меграхи и компенсации срещу медиците ни в Либия – това е сделката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads