Реклама / Ads
4| 6083 |11.11.2020 НОВИНИ

Вера Иванова пред Фрог: Понеже не точим пари и нямаме дарителски сметки, затова сме най-черните и оплювани жени

.
Вера Иванова
Понеже не точим пари и нямаме дарителски сметки, затова сме най-черните и оплювани български жени. Това каза пред Фрог нюз Вера Иванова от „Системата ни убива“. Ето какво още обясни тя за даренията:
 

-       Вера, очаквахте ли, че ще атакуват „Системата ни убива“ заради разкритията на БТВ за фондация „Хелп Карма“ и един от нейните шефове- Ралица Енева?

 

-        Да, бяхме готови за това. Истината е, че ние много отдавна започнахме да алармираме прокуратурата за дарителските сметки на някои майки, които се опитват да си живеят живота на гърба на нещастието на децата си, злоупотребявайки с дарителите.  Правим го, защото се борим да промени системата, но не само тази за хората с увреждания. В случая не става дума само за „Хелп Карма“, но и за други фондации. Всичко е добре измислена схема. Как ви се струва да се провеждат кампании с цел да се прави ремонт на жилище, да се плаща банков заем или сметка за ток,  да се правят екскурзии в чужбина и т. н. Нормално ли ви се струва да се събират 15 000 евро за мляко? И това искане на пари, разбира се, да е гарнирано със сълзливи истории за деца. Това не е нормално, нали?!  

 

-        При вас, спомням си, имаше много майки. Как може човек да разпознае дали една жена се облагодетелства по този начин?

 

-        То си личи от профилите във фейсбук. Тези майки можете да ги видите по екскурзии, фитнеси, фризьорски салони. Те живеят съвсем различен живот от тези, които сме на улицата. Правят базарчета, все нещо продават, въртят интернет търговия. Доколко са законни изобщо няма да коментирам. За съжаление прокуратурата не реагира на нашите сигнали. Като си майка на дете с увреждане, значи ли, че може че може да се погазва закона?!  

 

-        Как се появи при вас Ралица Енева?

 

-        От 2014 година два пъти е идвала на протест. След това сме я виждали да дава интервюта до нашата палатка.  Това, че има фланелка на „Системата ни убива“ нищо не значи. Ние на много хора сме дали такива. То и Йоло Денев има наша тениска, но това не го прави майка.  Има майки, които идват, снимат се, след което се пускат във фейсбук. И това е всичко. Наясно съм, че много хора използваха по този начин протестите ни за лично облагодетелстване, включително и да влязат в политиката.

 

-        Разговаряли ли сте лично  с г-жа Енева?

 

-        Не, никога. Тя и още няколко  жени са абонирани за някои медии, радиа, появяват се и в „Българската коледа“. Ние и нашите деца не съществуваме за тях. Чудя се защо хората се „връзват“ на кампании от рода на „Детето ще проходи“, при положение, че е на 20 или 30 години?! За обществото тези майки са героини.  А ние сме безотговорни, защото сме на улицата. Нито една от нас не е имала дарителска сметка. Ако събирах чрез дарения хиляди, нямаше как да разбера как се живее със 130 лева на месец. Ето затова сме най-черните и оплювани български жени.

 

-        А имате ли друга алтернатива?

 

-        И ние можем да отворим Център, който хем да ни гледа децата, хем да точим пари от социалното министерство на Сачева, хем да изкарваме средства от кампании, хем да си мълчим.  Доста по-лесно щеше да ни бъде, нали?!  Тогава изобщо нямаше да сме на улицата.

 

-        Получавали ли сте оферти за дарителски кампании?

 

-        Да, не само от  „Хелп Карма“, но  и от други места.

 

-        С какво ви мотивираха?

 

-        Обещаваха ми, че ще се взимат големи пари, че може да се живее лесно. Чула съм, че се „надуват“ фактурите. Но не е моя работа да зная дали това е така, защото има прокуратура. Ако тя иска да разбере, ще разбере. Но, вижте, медиите и след думите ми няма да се спрат да ни оплюват. Вижте какво става с протестите -  след  като „Отровното трио“  си тръгна, хората продължават да идват на площада. Но вече медиите ги няма.  А преди това всяка вечер ги отразяваха.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4188 |11.11.2020 Протест на пациенти с бъбречни трансплантации пред Александровска . 1| 4213 |11.11.2020 Петър Витанов пред БНТ: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония . 3| 4170 |10.11.2020 Националната аптечна камара: Свръхпредписване на лекарства доведе до свръхдефицит . 28| 10662 |10.11.2020 HelpKarma нападна Цънцарова: Едностранчив, повърхностен и манипулативен репортаж и предварително премислен сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads