Реклама / Ads
2| 3816 |18.10.2023 НОВИНИ

Весела Чернева: Катар и Израел може би знаят дали “Хамас” държи българи за заложници 

.
Катар е страната, която преговаря за освобождаване на заложниците, защото от много години Катар предоставяше място на "Хамас" за неговото политическо представителство. Смята се, че Катар има достатъчно добри връзки и с двете страни. От една страна Катар може да има информация дали групировката държи за заложници български граждани. От друга - Израел вероятно също знае кой и в какъв момент е изчезнал. 
 

Това коментира пред Нова телевизия Весела Чернева - дипломат и зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.

 

Повод за коментара й е появилата се вчера информация, че групировката “Хамас” държи и българи сред 250-те заложника, които държи след атаката над Израел на 7 октомври. Информацията за това се появи първо в The Wallstreet Journal. На брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков заяви, че информацията не е потвърдена и българските власти проверяват. 

 

Според първоначалната информация, разпространена от израелското външно министерство, отвлечени са 199 граждани от поне 31 държави, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално замесени в конфликтните ситуации в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд. България не присъства в списъка.

 

“Може да има граждани и на българия. Такива разговори трябва да се водят, когато има наистина информация за случай на отвличане”, коментира още Чернева.

 

Тя бе категорична, че “Хамас” използва като жив щит цивилни, за да възпре сухопътна операция от страна на Израел.

 

“Когато има въобще преговори за заложници, а ние сме имали преговори за такива - имаше отвлечени български кораби на няколко пъти, държавата не преговаря с терористи. Трябва да има посредник, защото иначе се създава прецедент, при който страната продължава да бъде изнудвана. В този случай е по-особено. Тук не става въпрос за откуп, а отвличания, за да може тези хора да бъдат използвани като жив щит и това да предотврати евентуална сухопътна операция на Израел”, обясни Чернева.

 

Чернева коментира и ударът по болница в Газа. Палестина твърди, че стотици цивилни са били убити. Израел обвини друга групировка - Палестински ислямски джихад. От своя страна Палестина обвини Тел Авив. И двете страни отричат участието си в нападението на фона на протести в арабския свят. 

 

"Не ми се струва логично Израел да атакува болница в Газа. Ако Тел Авив вече дни наред се въздържа от сухопътната си операция, за да я планира така, че да има минимални щети за цивилното население на фона на международен натиск в тази посока, атаката срещу една болница прави тези усилия абсолютно напразни", смята Чернева.

 

Тя счита, че не е голям шансът израелските сили да са целяли да унищожат тунели на “Хамас”, за които се твърди, че се намират именно в района на подобна инфраструктура. 

 

“Практика на "Хамас" е голяма част от тунелите да са скрити в такава инфраструктура. Широко известна е тяхната тактика да използва като щит цивилното население. Войната на наративите е много важна и тя е важна за запазване на регионалния мир. Това с тунелите може да бъде разрешено и по различни начини и е имало няколко такива опита - наводнявани са тези тунели и не е необходимо те да бъдат атакувани с експлозия”, коментира Чернева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3767 |18.10.2023 Над 400 случая на COVID-19 у нас за денонощие . 0| 3932 |18.10.2023 ВСС назначава съдията, който да разследва обвинител №1 . 7| 3929 |18.10.2023 Стотици загинали при удар на болница в Газа. Израел и Палестина се засипаха с обвинения за атаката . 0| 3770 |18.10.2023 Денят започва с облаци, но ни очаква слънце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads