Реклама / Ads
23| 4048 |18.05.2016 НОВИНИ

Ветото на президента падна

.
Депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава Росен Плевнелиев върху новоприетите текстове от Изборния кодекс. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.
 

Със 135 гласа "за", 27 "против" и 3 "въздържал се" депутатите приеха отново оспорените от президента Росен Плевнелиев текстове от Изборния кодекс за гласуването в чужбина и така ветото му беше преодоляно.

Очаква се управляващите да внесат нови поправки в Изборния кодекс, с които да дадат възможост за повече секции в чужбина. Последната договорка между управляващите партии е да се въведе таван за броя на секциите в чужбина - до 35 в една държава, като се изискват и 60 заявления за откриване на изборно помещение.

БСП и АБВ не участваха в гласуването на ветото. "За" текстовете гласуваха ГЕРБ, 12 депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и "Атака". Против бяха ДПС, 3 от Реформаторския блок и независими депутати.

Социалистите и от ДПС обявиха, че мотивите на президента не били юридически, а политически и трябвало да наложи вето и на други текстове от Изборния кодекс като задължителното гласуване. В тричасовите дебати ГЕРБ и "Български демократичен център" запазиха мълчание.

Лъчезар Никифоров от АБВ предложи към Народното събрание да бъде сформирана експертна група, която за една година да подготви такива промени в Изборния кодекс, които да гаантират, че няма да бъде ремонтиран в следващите 10-15 години.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски каза, че ако се отхвърли ветото, се дава възможност за нови промени, които да поправят и други дефекти в Изборния кодекс. За мен най-важен е резултатът и аз се вглеждам в него, а не в едно просто гласуване. Призова за мъдрост и да не се допуска просто едно гласуване да бъде натоварено с толкова големи очаквания.

Зам.-председателят на парламента Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обвини, че протестиращите българи зад граница не представляват никого, освен една мрежа, която в последните няколко години със свирки по улиците се опитва да дестабилизира държавата. И пак напомни, че е поискал среща с президента Росен Плевнелиев за Изборния кодекс, но вместо да уважи диалога между институциите, получил съобщение, че президентът ще го върне. Според Каракачанов това поведение на президента можело да се квалифицира като лицемерно и начало на предизборна кампания. И призна, че е било грешка да се откриват секции в страните от ЕС само там, където има посолства и консулства, която ще бъде поправена скоро, заедно и с други пропуски.








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4047 |18.05.2016 Местан бесен за ветото на президента . 5| 4903 |17.05.2016 Комисията по правни въпроси прие ветото на президента, предстои гласуване в НС . 13| 5290 |17.05.2016 Каракачанов: Ако ветото на президента остане, ПФ няма да крепи властта . 1| 3998 |16.05.2016 20 см. сняг натрупа в Западна Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads