Реклама / Ads
3| 7421 |23.12.2017 НОВИНИ

Вярвате или не, на Бъдни вечер винаги се слагат 7, 9 или 11 ястия

.
Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод не само за необичайно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора, но и за много весело настроение със странните обреди на вечерята преди тази свята нощ.
 

Някои от ритуалите отдавна са забравени. Други пък дтриктно се спазват от едно време, та чак до наши дни. За това решихме да ви ги припомним.

 

- Ястията са седем, девет или дванайсет – свещени числа от древноюдейската Кабала. Само водата и виното не влизат в тази бройка.

- Храната е постна, без каквито и да било животински съставки. Прави изключение медът, който е продукт на пчелите, но у нас традиционно се смята за постна храна.

- На масата присъстват фасул, пълнени чушки, лозови или зелеви сармички, варено жито, зелник, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плдове и обреден хляб, наричана боговица, богова питка, богов кравай и благословник.

- В някои краища се приготвя питка с пара в нея - щастие през цялата година чака онзи, на когото се падне парата.

- Класическите ястия могат да се заменят за разнообразие с рецепти, съдържащи всякакви други варива като леща, булгур, нахут, елда или различни брашна... А защо не и новите звезди киноа и амарант?

- Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прекрасно с младо червено вино, на което точно сега му е времето, но също и с други червени вина с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

 

Поверията:

- Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата.

- Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.

- По старовремски обичай преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата...

- Отново най-възрастният мъж вдига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкова високо житото), разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място - за къщата. Другата част разделя между всички на масата.

- Веднъж седнали на масата, никой не бива да става от нея, а ако все пак се наложи някому, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.

- Който иска да му върви през годината трябва да опита от всичко на масата.

- След вечеря сътрапезниците стават едновременно от масата, която не се вдига до сутринта, понеже има поверие, че починалите идват да се нахранят.

- Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.

- Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.

- На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – ако ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5546 |13.12.2017 Кюстендилският борец срещу корупцията д-р Пламен Симеонов ще стачкува до Бъдни вечер . 13| 7513 |09.11.2017 Бонев: Вярвате ли на Пеевските медии, дебили? . 0| 4281 |07.10.2017 Заради мача довечера промени в трафика в София . 0| 3913 |23.09.2017 Мотористи бръмчат тази вечер в София в памет на загиналите си колеги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads