Реклама / Ads
8| 4406 |17.05.2015 НОВИНИ

Вигенин: Македония върви наопаки на ЕС

.
Бившият външен министър Кристиан Вигенин
В Македония управлението е тотално обсебено от един човек и от неговия роднински кръг. А това е посока на развитие на Македония, която е точно обратната на това, което е нужно, за да стане част от ЕС.
 
Това коментира бившият външен министър Кристиан Вигенин пред БНТ. „Нормално е, когато хората в продължение на години виждат една безперспективност, в един момент, независимо от контрола на медиите, независимо от контрола над съдебната власт, независимо от роднинския контрол над службите за сигурност, напрежението да започне да излиза на повърхността. И това се случи всъщност в последните дни. И аз наистина очаквам този митинг днес. Не знам колко ще е многолюден, но той ще бъде достатъчно по-различен от всичко, което сме виждали досега, защото хората постепенно престанаха да се страхуват.

По неговите думи, ако не се тръгне към един широк диалог с опозицията и останалите партии, Македония може да мине през доста тежки периоди.

Вигенин заяви, че на този протест ще присъства лидерът на ПЕС Сергей Станишев, заедно с други представители от ЕП. „Той отива да изрази своята солидарност със социалдемократическия съюз, който е асоцииран член на ПЕС и партньор на БСП“, уточни той. Депутатът допълни, че те ще бъдат там, за да окажат подкрепа в посока на демократизиране на Македония, започване на реформи за независима съдебна власт и за свобода на медиите. „Това са неща, които биха помогнали и за отношенията с България“, каза още той.

Кристиан Вигенин подчерта, че е справедливо всяка държава да приеме толкова бежанци, колкото може. „България няма да загуби от квотно разпределение на бежанците, защото ние сме първа граница. Ако това не се случи, както изглежда, трябва да се мисли за други механизми, с които да се подкрепят страните, които са първа граница“, категоричен е той и допълни, че правителството трябва да положи повече усилия, за да бъде ясно видян и българският проблем.

„Няма пленум на БСП, който да не е пленум на истината“, коментира още Вигенин. Той поясни, че е бил изненадан от опита на последното заседание да се повдигнат теми, които многократно са повдигани, имало е специално заседание за политиката в енергетиката и нищо ново и различно не се е случило. „

Не вярвам нито ръководството на партията, нито пък НС да се впусне да рови въпроси, които вече са изчиствани и да се занимава с теми, които ни отвличат от основната задача – местните избори. Ако ние не се представим убедително на местните избори, ни чакат тежки времена“, подчерта Вигенин. Той обясни, че БСП се готви за предстоящите избори, текат номинации и вече започват да се изясняват кандидатите.

„От тук нататък нашите послания трябва да бъдат много целенасочени, да не се занимаваме със себе си и да не занимаваме хората със себе си, а да посочваме проблемите, които се трупат, стават все по-тежки“, поясни депутатът.

Той обърна внимание и на ситуацията в страната, която независимо от очерталата се розовата картина, никак не е оптимистична. „Правителството буксува. На практика няма нито една реформа, реализирана през последните месеци. Когато не водиш страната на някъде, тъпчеш на едно място, проблемите се задълбочават. Наша задача е да ги показваме и да работим върху тях“, заключи Кристиан Вигенин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5024 |16.05.2015 Русия осъди позицията на ЕС за Македония . 8| 5229 |16.05.2015 Груевски за Горна, Долна и Средна Македония в пореден запис . 0| 4164 |16.05.2015 Външно зове за повишено внимание през Македония . 1| 4703 |14.05.2015 Михов несъгласен БА да е на границата с Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads