Реклама / Ads
0| 4060 |19.07.2016 НОВИНИ

Вигенин: Пред Ердоган има два пътя-концентрация на власт или развитие на демокрацията

.
Кристиян Вигенин
„Пред турския президент Реджеп Ердоган има два пътя - първи в посока концентрация на власт и авторитаризъм, и втори, опитът за преврат може да бъде и шанс заедно с опозиционните сили да се намери друга посока за развитие на държавата, а именно повече демокрация, повече свобода и споделяне на отговорности“.
 

Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш външен министър Кристиан Вигенин по БНТ. По думите му предстои един период на нестабилност в Турция. „Президентът Ердоган вероятно ще концентрира повече власт в ръцете си и вероятно авторитарните тенденции, които виждахме преди, е възможно да бъдат засилени, като са възможни и контрареакции“, смята Вигенин.

 

Според него трябва да се проследи какво се случва в тази държава по-време на преврата, веднага след него и сега. „Страните от ЕС трябва внимателно да следят какво се случва в съседната ни страна. Всичко трябва да се случва според законите, така, както би трябвало да бъде в една правова държава“, коментира Вигенин събитията след опита за преврат.

 

Бившият външен министър смята, че притесненията след случая остават, защото Турция има важно значение за овладяване на бежанския поток. „Тя има важна роля за овладяване на конфликтите в Близкия Изток. Нестабилността в съседната ни държава е тревога за нас, представлява проблем и за ЕС и за НАТО“, каза също той, след което коментира и предстоящите президентски избори в България.


„Това, че левицата ще предложи кандидат за президент е гаранция, че ще бъде човек, който знае защо влиза в президентската институция, и че ще бъде там, за да служи на народа си“, заяви Кристиан Вигенин. Той не смята закъснението на издигането на кандидатурите за драматично. „Президентът ще встъпи в длъжност чак през януари следващата година. В момента обаче има усещане за липсата на президент в страната“, обясни той.

 

Вигенин припомни, че през най-новата история на страната ни, силните президенти на България са идвали от левицата. „Президентът трябва да има усещане, че представлява хората и стои близо до тях. При десницата усещането за институцията е по-различно, затова в случая е важен не само профила на личностите, а и партиите, които ги издигат“, обясни той.


Според Вигенин в ситуацията, в която се намираме, именно БСП подхожда отговорно. „Решихме да не внасяме вот на недоверие в сферата на сигурността, с оглед на случващото се и в Турция, и в Ница. Предстои да внесем декларация за случващото се в съседната ни държава“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4163 |19.07.2016 Халаф: Ердоган знаеше от месеци за този преврат . 5| 9336 |19.07.2016 Ил. Василев: Станалото в Турция е предвестник на по-големи катаклизми . 1| 5316 |18.07.2016 Солаков: Познавам лично Ердоган, беше скромен, властта го опияни . 1| 4620 |17.07.2016 Главният военен съветник на Ердоган е задържан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads