Реклама / Ads
17| 4249 |26.01.2015 НОВИНИ

Вигенин: Програмата на правителството е механичен сбор от идеи

.
„В частта си за външната политика, програмата на правителството е един механичен сбор от идеи, в които няма никаква визия”. Това заяви народният представител от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин. Бившият външен министър подчерта, че изцяло отсъства фактът, че през есента на тази година България ще председателства комитета на министрите на Съвета на Европа.
 

Той обясни, че като цел е посочено, че ще бъдем активен участник в процеса на взимане на решения в ЕС, а мярката да се постигне това – подготовка и изпращане на прессъобщения, организиране на брифинги и нова комуникационна стратегия.

„Как ще подобрим икономическите си отношения с Русия, като подпишем спогодба за културно сътрудничество ли?”, попита Вигенин. Той бе категоричен, че дефектите на програмната декларация, са мултиплицирани в тази програма и това управление явно ще работи „както му падне”, въпреки предварителни заявки. „Това само потвърждава нашето становище, че няма посока на държавата, а само механичен сбор от някакви мерки”, каза още той.

 

Кристиан Вигенин заяви, че правителството може и да завърши мандата си, особено като има резервни варианти – освен явната четворна коалиция, винаги има един партньор, който помага и седи в сянка. „Това са двойни подсигурявания на Борисов, които ще му дадат повече въздух в парламента, но и най-голямото мнозинство в Народното събрание не може да спаси правителство, което няма подкрепата на хората”, наблегна депутатът от левицата. Той подчерта, че социолозите явно са пропуснали, че това правителство стартира с по-малко подкрепа от кабинета на Пламен Орешарски, а опитът показва, че началната подкрепа винаги е най-силна и след това върви само надолу.

 

Той коментира и реформата в БДЖ.  „Това което се случва в БДЖ не е реформа, прави се една крачка напред и две назад”, заяви Вигенин. Той подчерта, че БСП ще следи отблизо случващото се с железниците, защото връщането на тези влакове не е гаранция, че това ще бъде дългосрочен подход. „Този вид транспорт трябва да бъде запазен. Хората трябва да имат възможността да ползват елементарни услуги, гарантирани от държавата”, заяви той.

 

Кристиан Вигенин изрази мнение, че акцията на БСП за солидарност с БДЖ е била успешна. „Доволни сме, че се пускат влаковете, но не сме доволни, че няма никаква визия, какво се прави”, подчерта социалистът. Той припомни, че по-време на управлението на кабинета „Орешарски” е инвестирано в БДЖ,  не са били спирани влакове и компанията е започнала да се стабилизира.

„Тази компания има важни социални функции, освен всичко останало. Ние не подкрепяме подхода да се гледа на нея просто като на едно бизнес предприятие, което трябва да бъде разпарчетосано и разпродадено”, категоричен бе секретарят на НС на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4789 |23.01.2015 Виж програмата на правителството . 31| 10245 |23.01.2015 М. Миков: Правителството тласка страната към икономическата безпътицата . 8| 4521 |22.01.2015 Симеонов с „граматически забележки” към програмата на ГЕРБ . 1| 4229 |21.01.2015 Правителството приема управленската си програма днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads