Реклама / Ads
10| 3198 |17.04.2021 НОВИНИ

Вигенин: ГЕРБ предлага за премиер да е Даниел Митов, защото знае, че няма да мине

.
Кристиан Вигенин
„В БСП сме в доста удобна позиция в момента, защото това, което правихме 4 години в предишния парламент, продължаваме да го правим и сега. Това, за което се борихме не само в парламента, а и по площадите, днес продължаваме да го правим и с нашата парламентарна дейност.

Още със старта на новия парламент внесохме редица законопроекти, които са основани на нашата предизборна платформа. Те са свързани с преизчисляване на всички пенсии, Закон за възрастните хора и подкрепа на младите семейства“, отбеляза по БНТ зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин.

 

Вигенин поясни, че общата задача на всички парламентарни партии, извън ГЕРБ, е да разградят този порочен модел, който е бил създаден: „Да върнем демокрацията в България, свободата на медиите, свободната конкуренция в икономиката. Да нормализираме икономическия и политическия живот и след това можем да преминем към следващите стъпки.“

 

Кристиан Вигенин припомни случилото се във втория ден на новото Народно събрание: „От „БСП за България“ предложихме да има мораториум върху всички сделки, концесионни договори, назначения и удължаване на мандати, които правителството на Борисов в оставка приеме оттук нататък. Новите партии не оцениха това. Също така предложихме и подкрепихме тази проверка на правителствата да бъде за 10 години назад, а не само за 4. Също не получихме такава подкрепа. От тази гледна точка сме леко разколебани към днешна дата от заявките, които бяха правени от тези партии преди влизането им в парламента и сега. Има време да се поправят до следващата седмица, но дотогава ще следим много внимателно какво ще бъде решено от страна на правителството и ако се докаже, че са сключени такива сделки ще бъде много ясно на чия съвест те ще тежат“, предупреди зам.-председателят на БСП.

 

Вигенин обясни, че абсолютно принципно БСП ще подкрепи правителство на втората политическа сила в този парламент, а ГЕРБ ще предложат правителство с ясното съзнание, че то няма да мине: „Ако имаше шанс да мине, нямаше кандидатът за премиер да е Даниел Митов.“

 

„Нямаме намерение да подкрепяме безпринципно правителство само, за да има кабинет. Смятаме, че конфигурацията в Народното събрание позволява да се направи правителство на новите партии с подкрепата на БСП, което да започне стъпка по стъпка да разгражда този модел, тъй като това е много тежка задача“, каза още Кристиан Вигенин.

Народният представител от левицата посочи, че решението за подкрепа на втората политическа сила ще бъде взето тогава, когато от левицата видят наистина сериозно намерение от „Има такъв народ“ да създаде такъв кабинет, защото от заявките им се добива впечатление, че те разсъждават доста краткосрочно.

 

„Задачите, които са си поставили са с доста кратък срок. Това навежда на мисълта, че към днешна дата или не желаят да разкрият намеренията си в дългосрочен план, или нямат такива. Затова нямаме намерение да се пускаме в авантюра, в нещо, което няма намерение да съществува устойчиво и да се заеме с тези сериозни задачи“, бе категоричен зам.-председателят на БСП.

 

Що се отнася до третия мандат, Вигенин обясни, че ако изобщо той стигне до левицата, БСП ще събере ръководството на партията и ще реши как да постъпи, но предупреди, че ако втората политическа сила няма намерение да създаде устойчив кабинет, няма откъде да се вземе мнозинство това да направи третата.

 

Той посочи, че в днешния парламент има мотивирани хора и достатъчно голямо мнозинство, което да извърши тази задача стига да иска. Но може би се правят други калкулации и това ще стане ясно следващата седмица.

 

„Най-трудните решения са как да преборим корупцията, която се е впила в държавата. Как да направим така че да не изтичат средства в близки до властта фирми. Тези средства могат да послужат именно за хората и мерки, които да гарантират бъдещето на страната. Как да върнем достойнството на парламента и да имаме министър-председател, който уважава парламента. Как да имаме парламент, в който има реална дискусия. Как да върнем България на по-високите места в класациите. Как да направим така, че държавата да не се контролира от един човек. Ето този модел трябва да бъде разграден, да върнем демокрацията в страната и тогава ще се види колко неща ще бъдат по-различни. Но този модел е много силен, затова трябва да има общи действия и общи решения“, заяви Кристиан Вигенин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3348 |17.04.2021 Д-р Александър Симидчиев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да бъда кандидат за премиер . 12| 11593 |17.04.2021 Ген. Атанас Атанасов с позиция за поведението на ГЕРБ в пленарна зала . 11| 4709 |17.04.2021 Минчо Спасов: При ревизията на БеБе предлагам да започнем от Жипката . 19| 5283 |16.04.2021 В разрез с разпоредбите е… Как от ГЕРБ крият Борисов от НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads