Реклама / Ads
37| 6456 |08.05.2011 НОВИНИ

Кр. Вигенин: Външната политика на България е изключително слаба

.
Кристиан Вигенин
Европол поставя под сериозно съмнение дейността на МВР и на правителството като цяло. Критичният доклад на Европол за страната ни отваря нови проблеми, които ще отложат присъединяването ни към Шенгенското споразумение. Професионализмът в дипломацията е по-актуалната тема, отколкото принадлежността към службите.
 

Това каза евродепутатът Кристиан Вигенин пред пловдивските медии на неделно кафе с тях, съобщават от пресцентъра на БСП-Пловдив.

Ситуацията, описана от полицейската служба на Евросъюза, поставя под сериозно съмнение дейността както на вътрешното министерство, така и на цялото правителство, което дойде на власт със задачата за справяне с корупцията и престъпността. Ако министърът на вътрешните работи не е съгласен с констатациите на Европол, трябва да поиска обяснения за отправените тежки обвинения, препоръча Вигенин. Според него обаче докладът безспорно ще повлияе върху решението за присъединяването на България към Шенгенската зона.

Евродепутатът от групата не ПЕС остро разкритикува външната политика на страната ни и я определи като изключително слаба. Причините според него са не само в ниския бюджет, довел до затваряне на български мисии и съкращаване на дипломати. Вигенин постави под съмнения и качествата на министър Младенов, на когото по думите му липсва потенциал за функциите на външен министър. Този кръстоносен поход срещу посланици с принадлежност към Държавна сигурност е безполезен, сами се лишаваме от възможността за адекватна външна политика, коментира европейският депутат. Той съобщи, че на 13 май ще бъде представен управленският проект на БСП в областта на външната политика, сигурността и отбраната, а в него се посочва и как да се излезе от този разгром, сътворен от управляващите днес.

За Кристиан Вигенин професионализмът в дипломацията е по-актуалната тема, отколкото принадлежността към службите. Странно звучи посланието за чисто минало 20 години след промените, когато дори чуждите правителства не повдигат въпроса, смята евродепутатът, който в началото на май стана съпредседател на Евронест.

Асамблеята има за цел да работи по основната политика към източните страни - икономическа интеграция, свобода на медиите и демократични процеси, енергийна сигурност, социални и други въпроси. След година и половина усилия шест източни за ЕС страни като Украйна , Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан, седнаха на една маса и преодоляха конфликтите си, каза Вигенин. За евродепутатите от БСП дейността в Евронест е приоритет, защото дава по-добри перспективи за подкрепа на българските общности в Украйна и Молдова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5666 |08.05.2011 И. Калфин: България нарушава европейското законодателство за дипломите . 9| 4916 |07.05.2011 Пл. Орешарски: Евро плюс ще ощети България . 6| 6312 |07.05.2011 Снабдяват България с крадени коли от София . 2| 5912 |05.05.2011 Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на посещение в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads