Реклама / Ads
0| 2826 |14.11.2021 НОВИНИ

Вижте как протича изборният ден в различни точки на света

.
Спокойно и без нарушения протича изборният ден в Гърция. Очаква се засилване на избирателната активност след обяд. Гръцките излъчиха и репортажи от София.
 

В Атина се гласува с машини, което не е затруднение за избирателите. Времето за гласуване се забавя от попълване на декларации. Няма опашки от чакащи. На островите също се гласува нормално режим. Правото на вот упражняват българите на остров Крит, Миконос, Кос и Родос. Гласуват българите, постоянно живеещи и работещи в Гърция, студенти, туристи, както и група монаси от Света Гора. Печатните издания анализират политическата обстановка и публикуват интервюта на български социолози с коментари и прогнози.

 

Пред секцията в българското посолство във Вашингтон се е образувала опашка при информации за объркване при процеса на гласуване с машини. Избиратели казаха, че не са знаели как да боравят с машините при изборите 2 в 1 и им е отнело около 2-3 минути да подадат своя глас.

 

Гласуването в Съединените щати започна в 14 часа българско време като първи отвориха врати секциите по Източното крайбрежие. В страната има открити 55 секции.

В първите часове от гласуването във Вашингтон имаше постоянен поток от хора. Тези, с които разговарях първоначално, казаха, че гласуването минава без проблеми.

Около 10 часа местно време или 17 българско имаше малка опашка, която се бе образувала извън посолството, където се намира секцията.

 

Някои от избирателите заявиха, че се надяват на управление, което в началото да заложи на конкретни приоритети.

„Антикорупция, т.е. корупция, сиреч съдебна система и съдебна реформа и от там просперитет и поглед към Запад, а не към дезинформацията на Русия.“, каза избирател, живеещ във Вашингтон от 15 години:

 

Секциите в Съединените Щати на тези избори са по-малко от предходните, отчасти заради обединение на места за гласуване. В същото време има отворени секции в повече щати с прибавянето на възможност за подаване на вота в Балтимор, щата Мериленд.


В осем от секциите има машинно гласуване. Това са секции в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Атланта, Сиатъл, в района на Чикаго и Лас Вегас.

На изборите в САЩ за български парламент през юли гласуваха малко над осем хиляди и деветстотин души. Това е около три процента от българската общност тук ако се съди по неофициални данни на Външно министерство. За най-много бройна се смята, че е българската общност в Чикаго.

 

Гласуването в Германия продължава. То минава без сътресения и със сравнително висока активност. Най-много гласували към този момент има в секциите в Берлин и Мюнхен. Машини няма във всички секции, на много от местатасегласува с хартиени бюлетини. Пред посолството в Берлин и пред консулството в Мюнхен се чакаше най-дълго, около час. На останалите места, на които българи могат да дадат гласа си в Германия, процесът минава бързо.

 

В Италия секциите са 26. Възможност за машинен вот има само в една секция в Милано.

Секциите са организирани от посолството в Рим и от Генералното ни консулство в Милано – съответно 17 и 9 на брой. Своите седалища за вота предоставиха почетните ни консулства в Болоня и Неапол. В Генуа, кметството даде на разположение заседателната зала на една от своите районни градски общини. Българите могат да гласуват още в другите главни градове като Торино, Триест, Верона, Флоренция, Анкона, Перуджа и др., по цялото протежение на Апенините където най-северната секция е в Тренто в Алпите , а най-южната е в селището Акония ди Куринга в Калабрия. Най-много секции – 4 има в област Тоскана, по 3 в Ломбардия и Лацио. Българското посолство в Рим акредитирано за Република Малта образува на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба.

 

В Обединеното кралство гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. Беше съобщено за повреда на една от машините за гласуване в посолството, но иначе всичко до момента протича нормално и спокойно на изборите за народни представители и президент. Въпреки някои очаквани проблеми със съставите на СИК, всички секции на Острова отвориха врати тази сутрин. Това бе потвърдено и от посланик Марин Райков, който пусна бюлетината си в посолството. Там вече се забелязва леко струпване на гласоподаватели.


В интервю за БНР посланик Райков заяви, че е трудно да се предвиди избирателната активност, особено при положение че става дума за избори по формулата „2 в 1“, но се наблюдава чувствително намаляване на броя на подадените заявления. Той коментира, че това може да се дължи на така наречените „автоматични секции“, но също и на известна изборна умора и разочарование на някои граждани, които за трети път в рамките на седем месеца ще трябва да отидат до урните.  

 

В Руската федерация гласуват в четири избирателни секции: 2 в Москва и по една в Санкт Петербург и Екатеринбург.  Гласуването започна в 7 часа местно и 4 часа българско време в генералното консулство на България в Екатеринбург. Два часа по-късно отвориха врати избирателните секции в Москва - в посолството и в българския Център на промишлеността и в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург. По обед пред секцията в посолството се образува опашка.

 

Гласуването върви спокойно, хората търпеливо изчакват реда си. Около 200 наши сънародници в Русия са подали предварително заявления до Централната избирателна комисия. Останалите желаещи на гласуват попълват на място декларации за гласуване извън страната, за да бъдат включени в списъците на секционните комисии. Вотът е с хартиени бюлетини, защото в нито една от четирите секции в Русия не се очакват 300 и повече избиратели.

 

Председателят на секционната избирателна комисия в посолството Димитър Георгиев съобщи за по-висока активност на гласоподавателите в сравнение с вота през лятото:

„Избирателната активност към 18 часа е 305 души. За сравнение с парламентарните избори на 11 юли се констатира значително по-висока избирателна активност. Няма постъпили към момента жалби за инциденти или други необичайни събития, засягащи пряко избирателния процес“.

 

В Санкт Петербург също се наблюдава по-висока избирателна активност, а в Екатеринбург броят на гласоподавателите е сравним с този на последните парламентарни избори.

 

Спокойно протича гласуването в Белгия. Изборните секции отвориха врати в 7 ч. местно време и ще затворят в 20. Не се съобщава за инциденти, които биха могли да повлияят на гласуването. Пред постоянното ни представителство в Брюксел сутринта се беше образувала малка опашка от чакащи да дадат вота си.  15 избирателни секции работят в Белгия и 2 в Люксембург. Две са секциите в Гент, 6 в Брюксел, 2 – в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. 


Машинно гласуване ще има в постоянното ни представителство в Брюксел, в Гент и в Антверпен. През юли са гласували около 3800 души – близо 70% от гласувалите през април над 5200. Сега се очаква избирателната активност да се доближи до тази през април. Секционните комисии са назначени навсякъде в пълен състав, освен в Хаселт, но по данни на посолството ни в Белгия, това няма да провали вота там, тъй като е налице необходимият минимум.

 

Умерена e активността на българите в Париж. Сънародниците ни гласуват в 18 секции на 15 населени места във Франция. Опашката пред посолството ни в Париж беше постоянна в следобедните часове и все пак активността на българските избиратели една ли ще превиши тази на изборите през април.

 

Гласуването върви спокойно и сравнително бързо, въпреки че широко мнозинство от гласуващите не са подали предварителни заявления и трябва да бъдат вписвани на място. Заявления се попълват в двора на посолството.

Тук се намират три от 18-те секции в страната, вотът и в трите е с машини, както и в Лион, Ница и Тоар. В останалите секции се гласува с хартиени бюлетини.

До края е трудно да се прогнозира окончателната активност.

Предварителните заявления за всички секции бяха около 950, но само в Париж до урните отиват около 1500 души.

 

Българите в Кипър гласуват за президент и парламент в 7 секции
В Испания сънародниците ни ще гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места.  Изборният ден започва в 7 часа местно време и ще приключи в 20. Това е най-големият брой избирателни секции откриван досега в Испания. На предишните избори на 11 юли те бяха 67, на 4-ти април – 53, а през 2017 година – 38 на брой. Електронно заявление за гласуване са подали подали едва 3202-ма души при 4157 на предишните избори. През април заявления подадоха 7946 души, но гласуваха 20 309.  От избирателните комисии очакват сега да се случи същото и предупреждават гласоподавателите да си планират повече време за попълване на документите на място. Машинно гласуване ще има в 19 от избирателните секции, а в останалите 50 вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

 

В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Предстои да затворят и секциите в Япония и Сингапур, съответно в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония сънародниците ни гласуват в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2833 |14.11.2021 Започна изборният ден за българите в САЩ и Канада . 34| 20852 |12.11.2021 Вижте записа, за който говори Бойко Рашков - Младен Маринов със собствениците на „Делта гард“ и Стъки . 7| 3015 |12.11.2021 Вижте къде ще можете да се ваксинирате в София през почивните дни . 1| 3091 |01.11.2021 Вижте къде можете да се ваксинирате в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads