Реклама / Ads
1| 2856 |03.02.2023 НОВИНИ

Вижте колко е струвала остъпката за гориватана от бюджета на България

.
Източник: личен архив
За близо 183,2 млн. лв. е направената отстъпка от 25 стотинки за зареждане на литър гориво в периода на предоставянето ѝ, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП), предава БТА.

Антикризисната мярка в помощ на физически лица действаше около шест месеца през 2022 г. - от 9 юли до 31 декември и бе въведена с актуализация на бюджета. Бензиностанции правеха отстъпката при зареждане, а НАП по нормативно определен ред възстановяваше средствата към тях.

 

Първоначално бе прието тя да се прилага до изчерпване на заложените в бюджета 150 млн. лева, като впоследствие за нея бяха отпуснати още 38 млн. лв., за да продължи до края на годината.

 

Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лв., като до момента е изплатена компенсация на 581 фирми за крайно разпространение на горива", съобщи преди дни в интервю за БТА изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

 

Вече е възстановена сума от 183,2 млн. лева на 586 дружества с обекти за крайно разпространение на горива, съобщиха от приходната агенция.

 

Отстъпката важеше за литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ - LPG). Компенсацията се даваше за зареждане на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябваше да представят малкия талон на превозното средство, за да я ползват.

 

Друго условие беше видът гориво да е с най-ниската цена.

 

Компенсацията се начисляваше като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата. Бензиностанцията издаваше разширен фискален бон с вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и самата отстъпка. Нямаше ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията.

 

От НАП съобщиха, че не е имало затруднения в процеса по предоставяне на отстъпката. За периода на предоставянето ѝ са направени 114 проверки, при които са установени 14 нарушения. Голяма част от тях са свързани с разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

 

Отчита ли се ръст на продажбите на горива за периода на предоставяне на отстъпката в сравнение със същия период на миналата година, което евентуално да се дължи и на тази мярка?

 

През втората половина на 2022 г. се отчита ръст в продадените горива - при бензин с 2 процента и при пропан-бутан с 11,7 процента, както и намаление от 2 процента при дизела. Не може да се направи изводът, че потреблението на горивата е свързано с мярката от 0,25 лева отстъпка, а по-скоро с крайната цена на различните видове горива, коментираха от приходната агенция за БТА.

 

В средата на януари служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че експерти от няколко министерства работят по нов механизъм за компенсиране на високите цени на горивата.

 

"В служебното правителство, още когато се разбра, че Народното събрание няма желание да гласува продължението на отстъпката от 0,25 стотинки на литър гориво да продължи да се прилага и през тази година, ние започнахме работа по методика, с която да определим рисковите групи и най-нуждаещите се от такова подпомагане", посочи Донев.

 

Той коментира, че новият механизъм ще цели да подпомогне онези групи от населението, които имат най-голяма нужда, и че при всички случаи в методиката ще бъде включен подоходен критерий.

 

На 12 януари депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за произведени в България нефтопродукти от руски петрол, като събраните средства ще се изразходват за финансова подкрепа на физически лица за транспорт.

 

Тогава председателят на енергийната комисия Делян Добрев обясни, че вместо отстъпка за горива най-вероятно ще се предоставят ваучери за транспорт на хора с доходи под максималния осигурителен праг на член от семейството, а Министерският съвет с наредба ще определи как ще се разходват събраните вноски във Фонда. За тази година максималният осигурителен доход е 3400 лв. Тези, които нямат автомобили, ще получават други ваучери, например за градски транспорт, обясни още Добрев.

 

Засега точни суми и разчети за мярката няма. От днес с указ на президента е назначено ново служебно правителство, в което почти всички министри от предишното остават на постовете си. Действащо Народно събрание обаче ще има едва през април.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3896 |27.01.2023 Бойко Рашков: Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар . 1| 8033 |25.01.2023 Сняг ще се трупа на парцали в четвъртък! Вижте къде е обявен оранжев код . 1| 7860 |24.01.2023 До няколко месеца започва строежа на метрото от ул. „Гео Милев“ до бул. „Цариградско шосе“ . 3| 2795 |22.01.2023 Финансистът Л. Дацов: С приемане на няколко закона, имаме шанс за еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads