Реклама / Ads
0| 4180 |08.02.2020 НОВИНИ

Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“: Екипите на ЧЕЗ работят в опасен и труден терен и извършват огромни по обем възстановителни дейности

.
Господин Станчев, докъде стигнаха възстановителните дейности по електроразпределителната мрежа в Северозападна България?
 

- Нашите екипи продължават да работят без прекъсване. Както знаете, обстановката беше много динамична и доста усложнена заради лошите метеорологични условия. Мога да кажа, че нашите екипи се справиха доста добре. Адмирации за тяхната работа, тъй като през последните две денонощия имаше постоянно хора на терен по електропроводите, за да можем да възстановим, доколкото можем, по най-бързия начин електрозахранването на нашите клиенти. Трябва да се има предвид, че селищата са без захранване, тъй като има множество скъсани проводници по трасето, за което е необходимо ръчно да се носят материали, стълби. Всичко това става от стълб на стълб. Теренът е много пресечен и опасен, но въпреки всичко сме подсигурили необходимия брой служители, които да обезпечат този процес.

 

Колко екипа отстраняват авариите и които са най-засегнатите места?

Продължаваме да се борим със снежната стихия за възстановяване на захранването на още няколко селища в Община Враца. Към обяд в събота това са селата Тишевица, Вировско, Горно Пещене и Веслец.

В Област Враца сме ангажирали 56 ел. монтьори, които са на терен и обезпечават и работата по засегнатите селища и в Община Мездра. Там напълно или частично прекъсвано захранване са осем населени места. Те се захранват от два извода, по които в момента работим. Ремонтирането на двата извода, ще възстанови електрозахранването в селата Горна Бешовица, Долна Кремена, Дърманци, Кален, Цаконица, Лик и Горна Кремена.

Да не забравяме и Община Роман. Там също работим и към момента без захранване са шест населени места, като там обстановката е подобна на тази на терен в Община Мездра.

 

В какви обеми са възстановителните работи?

Ще дам пример, за да се разбере за какви обеми става въпрос. През последните два дни са възстановени проводници на 32 места по електропровода. Възстановени са два желязорешетъчни стълба и един железобетонен стълб. Това са стълбове за 20 kW. Паралелно с това са подменени 41 изолатора и 23 конзоли. Това е много сериозен обем работа, тъй като всичко това се извършва в пресечен терен и придвижването на нашите екипи е затруднено. Искам да уверя и жителите от тези населени места, че днес до края на светлата част на деня ще възстановим захранването. Това са нашите прогнози, тъй като сме огледали терена и вече знаем какво остава да се извърши като мероприятия. Другата част от населените места, където продължаваме да работим, за да можем да възстановим захранването, това са селата Боденец, Върбешница, Крапец, Ослен, Криводол и Руска бела. В тези селища също до края на деня ще възстановим електрозахранването. Там ситуацията е подобна – с множество скъсани проводници. Имайте предвид, че там имаше много сериозно обледяване на проводниците и от собствената си тежест проводниците бяха скъсани и паднали на земята. За всяко това нещо е необходимо да бъдат наставени, да бъдат извършени технически мероприятия за закрепване.

 

Това ли е основната причина за авариите по мрежата в Западна България - обледяването? Все пак зимата е обичаен сезон за България.

Нашата практика показва, че когато е усложнена зимната обстановка, например това явление, което се случи – рязка промяна на температурата, от топло време, дъжд и преминаването му в сняг, се получава  едно от най-негативните явления, които вредят много на въздушните електропроводи – това е обледяването. Знаете, че тогава се получава това, че един филм се натрупва около проводника и той буквално става с диаметър около 10 сантиметра, специално така бяха в общините Мездра, Роман и Враца. Това води до скъсване на тези проводници, чупене на изолаторите, чрез които проводникът се закрепва и счупените стълбове, които не са понесли този голям товар, на който са били подложени. Това е причината, поради която това се случва периодично. Може би през 5, 10 години се случва това явление, но този път беше на много голяма площ. На места в този район снежната покривка достига между 40 и 50 сантиметра. На някои места и повече, тъй като има навявания от преспи.

 

Как реагирате на тези условия?

Ние сме ангажирали наши колеги, които са от други населени места, извън тази територия на Област Враца, за да можем да ги подкрепим, тъй като много от мероприятията, които извършваме, се правят абсолютно пеша. Ръчно се носят материали до съответните електропроводни линии: стълби и всички помощни материали, за да можем бързо и ефективно да обезпечим процеса. Паралелно с това ползваме и АТВ-та и техника, с която да се придвижваме, но и там използването на такава техника е ограничено, тъй като теренът е много пресечен и през долове и дерета всичко става ръчно. Там не може да престъпи дори и такава техника. Именно това са най-затруднените райони, тъй като чисто в исторически план електропроводите са изграждани по възможно най-кратката линия от захранващите подстанции до населените места. Знаете, че на много места електропроводите не са покрай пътищата, за да се обслужват лесно. Но това е в исторически план. Така са изградени и в момента можем единствено да поддържаме тези съоръжения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12592 |22.01.2020 Лидерът на БОЕЦ разказа за срещата си с новия зам.-главен прокурор Десислава Пиронева . 1| 11125 |22.01.2020 Новият зам.-главен прокурор объркала имуществената си дикларация . 1| 4191 |17.12.2019 Държавен вестник обнародва указа за освобождаването на Цацаров като главен прокурор . 1| 4028 |16.12.2019 Цацаров вече не е главен прокурор, президентът го освободи от поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads