Реклама / Ads
41| 46274 |29.10.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Винету, Шекспир, Данте Алигиери и една (празна) глава между тях

.
“О, има нещо гнило в Дания!”. Това е цитат от едно от най-великите литературни произведения в историята. Негов автор е човекът, дал на английския език близо 3000 нови думи, които се използват и към днешна дата. И не, господин Борисов. Това не е Данте Алигиери. Но вие няма как да знаете това.
 

“Има нещо гнило в тази пандемия, ама не го казал Данте Алигиери, а Стойчо Кацаров”, заяви по време на днешния си брифинг гордо Бойко Борисов. 

 

Уви, нито го е казал Данте, нито го казал Кацаров.

 

Вероятно това е било опит Борисов да демонстрира познанията си в областта на световната литература. Всички знаем колко голям ерудит е каратистът-пожарникар, станал главен секретар на Министерството на вътрешните работи, минал през кметския пост в София, а после - премиер на България, чиято пълна със знания глава са галили не един, не двама, а трима папи. 

 

Опитът се оказва доста жалък. Защото, оказва се, прочитът на една книга, пък била тя и “Винету” на немския писател Карл Май, не е достатъчен.

 

“О, има нещо гнило в Дания” е цитат от трагедията “Хамлет” на Уилям Шекспир. Той е автор на едни от най-значимите произведения в английската литература, дал е огромен принос за литературата на световно ниво. Счита се за един от най-видните драматурзи в историята. 

 

Не виня Борисов, че цитира грешно Шекспир. Вероятно не е чел Хамлет, защото все пак това е най-дългата пиеса на английския писател - в нея има 29 551 думи. Това е най-популярната пиеса на Шекспир и е поставяна на световните сцени над 400 години.

 

Имам обаче един цитат на Данте Алигиери, специално за Борисов. Той е от “Божествена комедия” - поема в три части - Ад, Чистилище, Рай, и е написана през 1320 г.

 

“О, вий, прекрачващи през този праг, надежда всяка тука оставете” - надписът над портите на Ада. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 44100 |28.10.2021 Тео Ушев: Когато България имаше двойни граждани за министри, обслужващи ДС статуквото, КС нямаше проблем . 11| 8198 |28.10.2021 Панев за кризата: Бордовете на енергийните компании са на ГЕРБ и не са сменени, вид саботаж е . 37| 10087 |27.10.2021 Д-р Антония Първанова: Локдаун само за неваксинирани? . 53| 43149 |26.10.2021 Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads