Реклама / Ads
27| 7437 |05.10.2012 НОВИНИ

Висши магистрати спасявали „Килърите” от съд

.
Тъмни сили искат да отърват "Килърите" от затвора
Магистрат на висок пост в ерархията на правораздавателната система се застъпвал за Петър Стоянов, известен като Пешо Сумиста, считан за лидер на организирана престъпна група за мокри поръчки. Правистът използвал служебното си положение, за да измъкне Сумиста от ареста.
 

Той твърдял, че се прави голяма грешка с неговото арестуване, защото бил приближен на тогавашния президент Георги Първанов. Тежката артилерия била изполвана, за да бъде измъкнат шефът на Федерацията по сумо. „Ще хвърчат глави”, заканвал се магистратът. Пригласял му друг негов колега, зам.-главен прокурор. Има съмнения също, че „къртица” от висшите етажи на съдебната власт е издал на Петър Стоянов решението за неговия арест.

Към подобно заключения насочват фактите около задържането на обвиняемия по делото „Килърите”, което се гледа в Шумен. Половин час след взимането на решението за арест, служители на МВР сигнализирали, че Сумиста припряно си е приготвил багаж и отпрашил към болница „Токуда”. Действието се разиграва на 21 септември 2010 г. вечерта. Оказало се, че шефът на федерацията и съветник на президента по въпросите на спорта, има намерение да постъпи „по спешност” и дори бил настанен в една от ВИП стаите на болничното заведение.

Налице са и предварително написани документи за здравословен проблем. Това е ясен сигнал, че някой е предупредил Петър Стоянов какво го очаква и да предприеме мерки за спасяване. За ареста знаели само няколко човека и никой друг. Един от тях по-късно започнал да се застъпва за Сумиста и да опитва всячески да го измъкне от ареста. Същият магистрат преди дни бе избран за член на ВСС.

Стигнало се дотам служебни лица да лъжат, че има санкция от главния прокурор Сумиста да бъде преместен в София за медицински прегледи, след което уж щял да бъде върнат в ареста в Шумен. Оказало се, че няма такава заповед.

 

Чест прави на главния прокурор Борис Велчев, че реагира изключително бързо и безкомпромисно и Сумиста не бе пуснат, нито преместен в София, какъвто план също е пробван, разказват участници в акциите по задържане на „Килърите”. Той разпоредил да му се докладва по всяко време на денонощието, ако някой се опитва да саботира действията на прокуратурата и ГДБОП.

 

А такива опити имало, включително и от известни политици. Някои от тях стигнали дотам, да пращат посредници да заплашват свидетели, да не разказват пред съда какви ги е вършила бандата за мокри поръчки.

В шуменския арест Петър Стоянов още след първите часове от пребиваването си там, почнал да заплашва наред, че е част от новия политически проект на Георги Първанов – АБВ, и на всички, които са замесени в задържането му ще им се стъжни живота. Заплашвал дори лекарите и медицинските служители от Бърза помощ, които били викани постоянно при всяко негово оплакване.

 

Тези и още много потресаващи факти ще излязат до края на делото срещу „Килърите”. В момента адвокатите на подсъдимите опитват всячески да бавят процеса с процедурни хватки, една от които е да се искат нови и нови експертизи. Досега са извършени близо 120 такива, като е имало случаи в един ден да бъдат приемани 30 заключения от експерти.

Компрометиране на свидетелите е също част от тактиката на защитата. В публичното пространство се изговарят и пишат какви ли не неща за дръзналите да свидетелстват в процеса, само и само да се омаловажат техните показания.

 

Самите адвокати, част от които са много опитни и интелигатни, обаче отлично знаят, че свидетели по дела срещу мафията могат да бъдат само хора от тези кръгове. Именно те знаят какво се е случвало и кой какви функции е изпълнявал при извършване на престъпленията.

 

Подсъдими по делото „Килърите” за поръчкови убийства, побоища, палежи и лихварство са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Райчо Стойнев, Георги Вълев и Петър Атмаджов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8346 |09.08.2012 Алексей Петров "потънал" за 2 дни, магистрати искат проверка . 65| 8205 |30.07.2012 Елеонора Николова: Знае се кои магистрати са подкупни и кои не . 10| 7269 |15.07.2012 Бъдещи висшисти пишат за Рамбо Силек с "горду" вдигнати "глъви" . 53| 5843 |13.07.2012 Протестиращи магистрати: ВСС=Висш Съвет на Слагачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads