Реклама / Ads
0| 2882 |22.06.2023 НОВИНИ

Висшият съдебен съвет ще обсъжда казуса с избора на Борислав Сарафов /на живо/

.
Източник: скрийншот
С 11 гласа ”за” членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет приеха да обсъждат внесената от правосъдния министър Атанас Славов допълнителна точка, засягаща темата кой е компетентният орган, който определя изпълняващия длъжността главен прокурор.
 

"Струва ми се, че липсва законово основание Пленумът да действа като орган, който да коригира решенията на Прокурорската колегия", заяви преди това Драгомир Кояджиков, член на Съдийската колегия.

 

Правосъдният министър Атанас Славов аргументира важността на темата, като обясни, че обществото е толкова чувствително към целия процес, че е важно да се чуят аргументите по същество.

 

"Разбира се, окончателното решение ще е на Върховния административен съд, ако бъде сезиран. Това не е толкова дебат по процедурата и дали е легално и валидно взетото решение. В момента имаме усещане за разминаване между легалност и легитимност и това е проблем. Трябва да намерим някакъв убедителен отговор на случващото се", подчерта той. 

 

"При условие, че заявихте, че ще сезирате Върховния административен съд, не ви ли притеснява дали е удачно да обсъждаме темата преди решението на един съд? Добре ли е един въпрос, който ще бъде решаван от съд, преди това да бъде пререшаван от друг орган?", попита от своя страна Огнян Дамянов, член на Прокурорска колегия. 

 

Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия подчерта, че за всички е ясно, "че в този формат не могат да вземат решение с правни последици". 

 

Атанаска Дишева от Съдийската колегия смята, че не Прокурорската колегия, а Пленумът на ВСС е трябвало да вземе решението за Сарафов. "В Закона за съдебната власт има празнота по въпроса какво се случва след предсрочното освобождаване на главния прокурор.

 

Бях в сградата на ВСС миналия петък, разбрах за събирането на членовете на Прокурорска колегия от медийно изявление на колегата Кузманов. Проведох разговор с председателите на ВКС и ВАС и им споделих, че по този въпрос трябва да бъде събран Пленумът. По същия въпрос говорих и с Магдалинчев, който заяви, че Прокурорската колегия е компетентна да се произнесе по този въпрос", добави тя. 

 

16.00 ч.

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков защити процедурата, с която Сарафов е избран на мястото на Иван Гешев. По думите му Прокурорската колегия на ВСС е органът, който може да вземе решението. Според Чолаков в закона е записано, че след като пленумът избира "тримата големи", то той трябва да избере и временно управляващ.

 

Той посочи, че към момента на заседанието на прокурорската колегия, когато е взето решението за назначаване на Борислав Сарафов за временен изпълняващ функциите на главен прокурор, указът на президента за освобождаването на Иван Гешев от поста вече е бил издаден.

 

По думите му празнина в закона няма. 

 

“Ако приемем, че има празнина, трябва да прилагаме аналогия, и двете хипотези на аналогия са описани в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Трябва да изберем тази процедура, която най-много се доближава до избирането на главен прокурор", смята правосъдният министър Атанас Славов.

 

"Дали сме в хипотезата на аналогия или на съществуващи правни норми... Ако сме в хипотезата на тълкуване на правни норми, трябва да се релевират разпоредбите. Ако сме в хипотезите на прилагане на аналогия на закона - да включим разпоредби, които се отнасят до избора на главен прокурор", допълни Славов.

 

17.00 ч. 


Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия във ВСС коментира, че прокурорската колегия е тази, която трябва да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор. По думите й това решение трябва да се вземе от съответната колегия, тъй като временният ръководител на прокуратурата на мястото на Иван Гешев е само административен ръководител.


Тя също припомни, че пленумът на ВСС прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на "тримата големи", и посочи, че те са изключение и за тях правилата са особени, а всички останали административни ръководители се определят от съответната колегия на ВСС.


"Разпоредбите се тълкуват в точния им смисъл. Тук става дума за необходимост за тълкуване на разпоредбите в Закона за съдебната власт", посочи Пашкунова.


Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС, че Борислав Сарафов като нищо може да остане на поста главен прокурор за постоянно. 


"Не споделям виждането, че определеният за временно изпълняващ функциите главен прокурор ще бъде за кратък период от време. В съдийската колегия сме имали случаи на административни ръководители, които са временни административни ръководители и остават на поста до 3-4 години. Това се случва по различни причини - ако процедурата не може да приключи успешно с избор на титуляр", даде пример Дишева.

 

По думите й изборът на нов титуляр може да отнеме много време поради различни причини - отлагане, отсрочване, липса на кандидатури и други.


Заради това тя смята за несъстоятелен аргумента, че Борислав Сарафов ще бъде само "временен ръководител на прокуратурата". Според нея той има всички правомощия на главен прокурор до избирането на нов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3198 |22.06.2023 СЕМ: Съветът категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча . 5| 3981 |21.06.2023 Закриват Експертния съвет към главния прокурор . 7| 2620 |19.06.2023 Нов съдебен процес заплашва Навални с десетилетия затвор . 0| 2630 |15.06.2023 Експерти съветват: Водата в Етрополе е с влошени качества, не я пийте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads