Реклама / Ads
3| 2622 |23.04.2023 НОВИНИ

Вицепремиерът Ат. Пеканов: Теглене на заем от МВФ е краен сценарий

.
Атанас Пеканов
Теглене на нов заем от МВФ е много краен сценарий. Това обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. „В момента това е една хипотетична теза. Много сме далеч от такова развитие, уточни той.
 

По думите му вторият транш от парите по Плана за възстановяване няма да запълни дупката в бюджета.

 

„Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите. Затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници", каза още вицепремиерът в "Събуди се" по Нова телевизия.

 

Според него първите сигнали на 49-ото НС са добри - ясен фокус върху важни законопректи.„Служебният кабинет не може да предложи кой знае какви промени по отношение на вдигане на данъци. Продължаваме доходната политика – повишаване на пенсии и учителски заплати”, каза още Пеканов.

 

Той смята, че е възможно дефицитът да бъде намален. "Няма нужда да стигне 3 процента, за да влезем в еврозоната. При 4-процента трябва да направят изключение и да ни включат. Приемането на еврото не трябва да става на база на намаляване на социалните разходи”, смята вицепремиерът.

 

Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалностите към момента. Той показва каква ще е ситуацията при настоящите политики, които служебното правителство не може да променя, коментира още Пеканов.

 

В петък служебният кабинет представи проектът си за бюджет, който предвижда бюджетен дефицит от 6.4%, или 12 млрд. лв., инфлация от близо 9% и растеж от 1.8%.

 

Политическите реакции не закъсняха. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа потенциални апокалиптични сценарии и призова за съставяне на правителство на всяка цена. Бившият финансов министър Асен Василев пък опонира, че в проекта има поне две големи грешки, които ако се отстранят, бюджетният дефицит ще спадне до 3.6%.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2822 |09.04.2023 Атанас Пеканов: Държавата не е пред фалит, но страната има буфери, натрупани от години . 12| 3501 |08.04.2023 Вицепремиерът Атанас Пеканов: Ще предложим увеличение на пенсиите и учителските заплати в новия бюджет . 4| 3139 |06.04.2023 Атанас Пеканов: Парите от Плана за възстановяване зависят от закони, които чакат да бъдат приети . 3| 3152 |25.03.2023 Пеканов: Смисълът от правителствения сайт за цените на храните е доста сериозен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads