Реклама / Ads
1| 4249 |08.03.2019 НОВИНИ

Вицепрезидентът: Опрощаването на дълговете на вероизповеданията е тежък прецедент

.
Илияна Йотова Източник: БГНЕС
Как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения. На тези въпроси призова да отговорят властите вицепрезидентът Илияна Йотов пред БНР.
 

Според нея има голяма опасност от това да минем в спиралата "поправка на поправките" след отхвърленото президентско вето върху промените в Изборния кодекс.

 

Тя призова за бърза яснота по какви правила ще се проведат изборите. "За пореден път показахме, че не сме си научили урока. Венецианската комисия не веднъж е посочвала, че не е редно да се променя изборното законодателство в 12 без 5", каза вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова коментира и появилите се три заявки за вкарване на въпроса в Конституционния съд - на омбудсмана Мая Манолова, на лидера на БСП Корнелия Нинова и на президента Румен Радев. Вицепрезидентът е на мнение, че това дълга процедура и би повишила мнението на хората, че изборът е предрешен. От друга страна новият състав на ЦИК не дава повод за притеснения, но членовете ще получат критики от различни страни, смята Йотова.

 

По повод призива на президента Радев БСП да се върне в пленарната зала на парламента тя каза: "Трудно ми е да предвидя докога БСП ще е извън НС. Чух заявленията, че трябва да се изпълнят всички искания, не само преференцията и това е решение на Националния съвет на партията. Не съм вече член и няма да коментирам партийни решения, но моят опит сочи, че връщането е по-трудно от напускането."

 

По повод приетата на първо четене амнистия на дълговете на вероизповеданията Илияна Йотова смята, че не може да се твърди за сделка между ГЕРБ и ДПС: "Отстрани изглежда така, но не съм присъствала на подобни разговори." 

Иначе вицепрезидентът не виждам парламентарна нестабилност, тъй като присъстващите в зала формират мнозинство от 156 гласа.

 

Йотова призова властите да кажат "как задълженията на мюфтийството заплашват националната сигурност и как така се опрощават задължения". Тя определи като "тежък прецедент" решението на НС.

 

Илияна Йотова не отрича празника 8 март, а напротив - празнува го всяка година.

За визитата на вицепрезидента в САЩ е имало няколко поводи - откриване на две паметни плочи за спасяване на българските евреи и поканата на българските общности в Сиатъл и Лос Анджелис да празнува с тях 3 март. Тя е била в централата на Майкрософт, където работят над 100 българи. Посланието ѝ към властите у нас - България да не е кол-център на чужди компании, които използват евтина работна ръка.

 

"Трябва да се разказва, че имаме добро образование, преди 30 години сме били компютърния център на СИВ, това не е срамно. Повечето от работещите в Майкрософт не са завършили в САЩ, а в България. Това е пример за "изтичане на мозъци", заяви вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова не разбира изострената противопоставяне между русофили и русофоби около 3 март и визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев.

 

"В единия случай става въпрос за сигурност, в другия - за енергийна сигурност. Трябва да си отговорим дали искаме да имаме нова ядрена централа, да сме част от Турски поток, да имаме ли газов хъб. По това трябва да има консенсус", заяви Илияна Йотова.

Според нея България трябва да постави питане към Европа за двойните стандарти по Северен поток и Турски поток като отправната точка бъде националният интерес. Тя категорично не приема аргумента "Брюксел каза".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4606 |08.03.2019 Журналист: Управляващи и опозиция се правят на нещипани в говоренето за дълговете на мюфтийството . 8| 4001 |08.03.2019 Опростиха дълговете на вероизповеданията със 104 гласа „за“ . 4| 5374 |07.03.2019 Н. Въжаров за Фрог: Опрощаването на 8 млн. лв. на Мюфтийството е противоконституционно . 3| 4107 |06.03.2019 Според Главното мюфтийство, опрощаването на дълговете било превенция срещу радикализиране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads