Реклама / Ads
1| 4137 |06.06.2019 НОВИНИ

Вицепрезидентът на световния футбол бе арестуван в Париж

.
Поредният скандал е само ден, след като шефът на ФИФА Джани Инфантино обяви, че в организацията вече няма корупция.
 

Вицепрезидентът на световната футболна асоциация (ФИФА) - Ахмад Ахмад, е бил арестуван в Париж днес. 59-годишния функционер от Мадагаскар, който е президент на африканския футболен съюз (CAF), е бил задържан и отведен за разпит от служители на Централното бюро за борба с корупцията и финансовите нарушения.

 

Официалната реакция на ФИФА бе предпазлива: "ФИФА не е запозната с детайлите около разследването и по тази причина не е в позиция да прави каквито и да е коментари по тази тема. Потърсихме френските власти за повече информация, която би могла да бъде релевантна към разследванията, които се водят от Комисията по етика."

 

По-рано през годината Ахмад, беше обвинен от генералния секретар на CAF Амр Фахми в раздаване на подкупи за президенти на национални асоциация и финансови злоупотреби в размер на стотици хиляди щатски долари.

 

Арестът на Ахмад е само ден след края на конгреса на ФИФА в Париж. Там досегашният шеф на световния футбол Джани Инфантино бе единствен кандидат и бе преизбран с аплодисменти, а след това заяви: "Вече никой не говори за криза във ФИФА или за започване от нулата. Никой не говори за скандали или корупция, говорим за футбол. Може да се каже, че променихме ситуацията. Тази организация премина пътя от това да бъде токсична, почти престъпна, до това, което трябва да бъде - организация, която развива футбола и вече е синоним на прозрачност и честност", каза Инфантино. По ирония на съдбата Инфантино, който бе генерален секретар на ФИФА получи шанс да стане президент, след като на предишния конгрес на ФИФА - през 2015 г. в Цюрих, швейцарската полиция, съвместно с агенти на ФБР, арестува висши футболни функционери. В корупция тогава бе обвинен и самият президент Сеп Блатер, но делегатите на конгреса го преизбраха. Само три дни по-късно - на 3 юни 2015 г., Блатер подаде оставка заради доказателствата срещу него. И на извънредния конгрес на ФИФА - на 26.02.2016 г. Инфантино бе избран за първи мандат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3688 |31.05.2019 Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене . 1| 3697 |07.05.2019 Деца получиха обрив след игра на футбол край ниви . 1| 5738 |22.04.2019 Иконата на футболния ”Ботев” Динко Дерменджиев-Чико е в кома! . 0| 4414 |20.04.2019 13 футболни фенове са задържани покрай дербито в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads