Реклама / Ads
0| 3097 |16.06.2022 НОВИНИ

Визитата на евролидерите в Киев: Зеленски поиска още санкции и оръжия

.
Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски и демонстрираха подкрепата си. Киев се надява това да означава нови доставки на оръжия и по-строги санкции срещу Русия, предават от агенция "Ройтерс".
 

Това е първото подобно посещение на върха от избухването на войната в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианския президент Марио Драги и румънският държавник Клаус Йоханис изразиха и подкрепата си към присъединяването на Украйна към Европейския съюз. 


След като по-рано отхвърли предложенията за меко отношение към Русия, Макрон каза, че Западът няма да изисква никакви отстъпки от Украйна и че обстоятелствата на мирните преговори ще бъдат при условията на Киев. Зеленски на свой ред благодари, въпреки че преди това администрацията на украинския президент упрекна съюзниците, че се бавят с налагането на санкции и изпращането на оръжия. 


Киев поиска повече оръжия, за да обърне решително хода на войната в своя полза, след като понесе загуби от 100-200 войници на ден в ожесточена битка за контрола над Донбас. 


"Оценяваме вече предоставената подкрепа от партньорите, очакваме нови доставки, предимно тежки въоръжения, модерна ракетна артилерия, системи за противоракетна отбрана“, каза Зеленски.


По думите му всеки ден забавяне дава възможност на руските военни "да убиват украинци или да унищожават градовете в Украйна". 


По време на разговорите Зеленски настоя за седми пакет от санкции на ЕС, който включва ембарго върху руския газ. Визитата съвпадна с намаляването на доставките по газопровода "Северен поток" от страна на Русия, което Берлин видя като политически ход. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4402 |11.06.2022 Киев: Не е вярно, че Зеленски “не е искал да чуе” предупрежденията на САЩ за Русия . 0| 3140 |05.06.2022 Продължава визитата на Генчовска в РСМ. Даде подробности за палежа на културния център в Битоля . 0| 3280 |18.05.2022 Зам.-военният министър на Киев: Евакуацията в Мариупол ще приключи, когато всички са на украинска територия . 0| 3062 |11.05.2022 Продължава визитата на президента Румен Радев в Чехия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads