Реклама / Ads
17| 18142 |12.03.2020 АКТУАЛНО

Владимир Береану за Фрог: Борисов се изплаши да не загуби звездната си роля, действа предизборно

.
Владимир Береану
Премиерът Борисов обяви лично смъртния случай на един от пациентите у нас, вместо да излезе щабът. Той реши сам да обявява подобни неща. Направо си действа предизборно за догодина, защото тази криза ще продължи дълго, а той ще продължи с този начин на изява. Това ще има естествен ефект - „ето го спасителят“ и т.н. Това цели Борисов.
 

Това каза пред ФрогНюз журналистът Владимир Береану, който анализира  мерките в България и Румъния във връзка с новия корона вирус Ковид-19. Ето какво още каза той:

 

Случаят с този корона вирус, въпреки че личното ми мнение е, че е излишна цялата тази паника, но наистина събитията, които се развиват в света показват, че всички са обзети от нея. Доста е необяснимо, но е така. Вижте какво става в САЩ – Тръмп изведнъж промени отношението си, затвори страната за Европа. Подобно на Борисов, той веднага намери виновник на цялата пандемия и това е Европа. Борисов обвини румънски туристи за свинската чума и гърците за вируса в България. Но нещата навсякъде вървят по един и същ начин. Взимат се различни, неясни мерки, които не е известно дали са ефикасни или не. Обща е паниката. Действията в България са същите.





По-специфичното у нас е, че все пак имаме някакъв създаден щаб, който очевидно не е лош и действа нормално. Тук се забелязва друго нещо - Борисов се изплаши изведнъж да не излезе от звездната си роля, защото този щаб се появява по-често, а шефът му става все по-популярен. Премиерът започна един нов медиен цирк, започнаха да излъчват на живо заседания на Министерски съвет. Но те не са и истински заседания, а Борисов седи и разсъждава по един или друг начин, доста абсурдно при това. Взима най-различни решения, които са за момента, разпределя патрулки, разсъждава нещо, прави неговите умозаключения и „контролира“ цялата ситуация, управлява държавата.

 

Дали не се опитва да отхвърли на втори план всички други проблеми? Това се получава естествено. В момента има много естествен начин да го направи, защото хората наистина са наплашени от това чудо, не знаят на кого да вярват, така че е много лесно да се занимаваш само с това и да забравиш всякакви други проблеми и да ги заметеш под килима. Наистина с тази популярност на вируса, с който всички се занимават е трудно да се повдига въпроса за къщата в Барселона, защо хората се занимават с болестта. Някой от паника, а други са заети да се подиграват, защото имаме нещо като разделение на нацията, на едни които се страхуват и други, които им се смеят.





Румънците действат много по прагматично, отколкото ние. При тях премиерът не се появява никъде, не се излъчват заседания на МС, правят се пресконференции, където се изказват говорители, имат и щаб. Важното е, че те преведоха в нужната форма законодателството си много бързо, т.е. предприеха практични мерки, които работят от доста дни. Ще дам само един пример – ние така и не можахме да разберем, когато се влезе в 14 дневна карантина какво се случва с теб – в отпуска ли си, не си ли, плащат ли ти болнични, за всички ли е така.  В Румъния правителството още преди месец взе решение на хората под карантина да се плаща 75% от възнаграждението. Дали е добро или лошо може да се разсъждава, но има решение и е ясно. Въпросът е приключен и всички, които са карантинирани имат спокойствието, че получават този процент без никакви разсъждения. Взеха се и други крути мерки, които пак бяха предприети по-организирано, отколкото у нас. Действа се по-решително и без тази изява на персонална претенция на премиера, който да печели някакви политически дивиденти.  Политиката се измести, отлагат се местните избори, които трябваше да са през юни. Върви подготовка, но може датата да бъде променена. Имаше някакви борби за правителство, те също спряха. В  момента Румъния е с временно правителство, но въпреки това то действа много отговорно. Партиите не повдигат въпроси и не създават политически и междупартийни проблеми.

 

Не казвам, че у нас не се вземат съответните мерки. Това се прави от всички страни и са горе-долу ясни. Не казвам също, че само у нас лидерите говорят глупости. И Меркел каза, че 70% от населението ще преболедува. Това може да е вярно, може и да не е, но не е много разумно да го кажеш, защото създаваш тягостно настроение. Проблемът е, че никой не знае какво и как ще се случи, нещата са сложни. Тези епидемии се анализират с доста сложен математически апарат, правят се модели. Ако нещата се гледат научно сигурно се знае какво ще се случи, но явно тази информация не се съобщава или не е известна. Неприятното е, че при нас Борисов, както винаги, яхна този проблем, с тези непрекъснати изяви и прояви. Реално нещата са както навсякъде по света. Това което е важното, е че в Китай се видя, че епидемията се развива както всички други епидемии – има пик и след това рязко започва да спада. Реално нещата в Китай приключиха. Това ще се случи и у нас.

 

Коментарът записа Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 56744 |26.02.2020 Сашо Диков пред Фрог: Гешев може да се поинтересува от консултантския договор за 34 млн. евро на Иван Саздов . 13| 24462 |20.02.2020 Само във Фрог: Полиция блокира и пази ”улицата на Пеевски” в Симеоново . 14| 25560 |21.01.2020 Само във Фрог: В Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода . 20| 11686 |14.01.2020 Методи Андреев пред Фрог: Ревизоро като нищо ще сложи акциз на водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads