Реклама / Ads
3| 7968 |05.09.2017 НОВИНИ

Владимир Путин окончателно изгуби контрол над Чечня

.
Огромният митинг, свикан от Рамзан Кадиров в Грозни с обявена цел да се обяви в защита на мюсюлманите в Мианма стана обект на много коментари в руски медии.
 
Повече от 1 милион души се събраха в рамките на два дни, след като Кадиров призова да се организира такъв митинг. На фона на огромното множество, организираните от партията "Единна Русия" митинги в подкрепа на президента Путин изглеждат като квартална вечеринка, написа известен руски журналист.

А Генадий Гудков направо отсече- Путин окончателно е загубил контрол над Чечня. Ето и неговите аргументи:

Защо Кадиров свика този огромен митинг? Нима той не знаеше, че в същия този ден- 4 септември- Владимир Путин тръгна за Китай, на срещата на БРИКС, единствената международна структура, където Русия все още я канят. А Китай е държава, която поддържа много тесни приятелски отношения с Мианма и едва ли би се зарадвала на призива на губернатора на Чечня- "Бият мюсюлманите, хора излезте на митинг".

Защита на населението с мюсюлманска религия?Не, този митинг имаше друга цел-да покаже кой е истинският стопанин на Кавказ, кой може да изведе милион души на улицата с една само дума и тези хора да му докажат своята вярност.

Разбира се, в този край Путин отдавна не е кумир, макар все още да е формално началник на губернатора Кадиров. Но ето че този губернатор заяви открито, че чечня си има своя политика и ще я следва, дори тя да е противоположна на позицията на Русия.

"Даже Русия да подкрепя тези дяволи, които извършват престъпления, аз съм против тази позиция" каза Кадиров на всеослушание.Можем ли да си представим някой друг губернатор, например на Краснодар или Омск да каже нещо такова?

Може би можеше да простим на Кадиров това изявление, ако Чечня бе нещо като Каталуния в Испания или Бавария в германия. Това са региони, които са силно развити икономически, внасят огромни пари в държавните бюджети на двете страни, имат съвременна инфраструктура и много работещи и печелещи предприятия.

Но става дума за Чечня, която получава от руските данъкоплатци 83% от бюджета си под формата на сусидия от Москва. Щом толкова зависима автомобна област може да си позволи собствена политика, значи централната власт, респективно Путин окончателно са загубили контрол над нея.

И още нещо-Чечня не само има собствена политика, но тя диктува и на Москва какво да прави. Преди два месеца правителството на Русия съкрати дотациите към регионите заради икономическата криза, в която страната изпадна след присъединяването на Крим и европейските и американските  санкции.

Всички си замълчаха и започнаха да правят икономии, за да се вместят в  новите рамки на средствата. Не и Кадиров. Той не само отхвърли и отмени съкращаване на субсидията, но и издейства увеличението й. това означава само едно- той е господар на положението и прави каквото си иска, без да се съобразява с руския президент и руското правителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3995 |05.09.2017 Путин предлага миротворци на ООН да влязат в Донбас . 1| 4142 |05.09.2017 Унгарски философ върна докторска степен, за да не бъде като Путин . 3| 6103 |01.09.2017 Дрон засне секретна резиденция на Владимир Путин (Видео) . 6| 4869 |21.08.2017 Окончателно: Стрелецът от Лясковец остава доживот в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads