Реклама / Ads
2| 2956 |17.01.2023 НОВИНИ

Владислав Панев: Почти със сигурност отиваме на избори

.
Владислав Панев
Според мен вследствие на решението на президента почти със сигурност отиваме на нови парламентарни избори. Това каза по БНТ съпредседателят на ”Демократична България” Владислав Панев.
 

"От заявките, които слушаме от отделните политически сили, оставам с впечатлението, че няма никакви шансове за реализация на третия мандат".

 

Той коментира, че шансовете да подкрепят правителство на БСП са малки, защото различията на ДБ с левицата са станали все по-отчетливи в този парламент. Подчерта, че националните съвети на партиите в ДБ ще вземат окончателно решение.

"Ясно е, че и предварителните заявки преди третия мандат бяха, че трети мандат в БСП означава нови избори, защото много трудно може да се състави мнозинство около тях", каза той.


Рискът от нови избори е голям, посочи Панев, но коментира, че настоящото НС е "най-популисткото от 1997 г." Като причина посочи, че всяка седмица се приемат закони, декрети и решения, които не биха били приети в нормална обстановка. Някои от взетите решения дори са глупави, посочи още той.

 

"Планът за възстановяване, решението за нови блокове за АЕЦ "Козлодуй". Наистина в момента имаме проблеми в енергетиката, но те трябва да се решават буквално тази година. Предоговарянето на Плана за възстановяване по принцип е много трудно да се осъществи, освен ако не е по схемата "получаваме нещо - даваме нещо".


Според Панев е възможно още тази година да затворим най-замърсяващите ТЕЦ-ове, срещу които се бунтуват и хората в населените места. Посочи, че вредните емисии не са намалели, а са се увеличили с 50%, а срокът за затварянето на централите до 2038 г. може да се съкрати. В момента въглищните ни централи работят на загуба, а занапред, когато паднат цените на тока, печеливши ще бъдат ВЕИ-тата, смята депутатът.

 

"Себестойността на едно ВЕИ в момента е 65 лв./MWh, това ми го говорят работодателите. Себестойността на тока от въглища е 300-350 лв./MWh - два пъти над пазарната цена. През следващите години според мен трябва да инвестираме ударно в точно тези тесни места - съхранението и електропреносната система".


Владслав Панев коментира и акциите на прокуратурата от миналата седмица. Според него държавното обвинение се е задействало, за да подтикне президента да не даде третия мандат на ДБ. Причината, според него, е че интересът на прокуратурата е да няма парламент, за да не бъдат приети законопроектите за ограничаване правомощията на главния прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3101 |13.01.2023 Експертът Владислав Драмалиев: Атаката срещу Nexo цели да го дискредитира . 0| 2904 |13.01.2023 Болницата в Шумен е почти пълна заради грипа . 3| 3702 |04.01.2023 Да помогнем на дядо Огнян, който беше пребит почти до смърт от крадци в дома му! . 5| 7453 |03.01.2023 Музикантът Скилър осъди държавата да му заплати почти четвърт милион лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads