Реклама / Ads
28| 5102 |15.10.2015 НОВИНИ

Владици и обикновени хора поздравиха патриарха за ЧРД в Троянския манастир

.
Патриарх Неофит чества като светски човек рождения си ден
Рожденият ден на патриарх Неофит мина със служба и песнопения в Троянския манастир. Стотици християни от Троянско и цяла България бяха дошли да го подравят за 70-годишния му юбилей. Най-ценният дар обаче бяха ремонтираните части на Троянската обител, окритото музейно помещение, в което са изложени кости и черепи на български поборници против турското робство и на монаси, дали живота си за освобождението.
 
Патриярх Неофит и гостите почетоха паметта и на Дякона, който мвого пъти е намирал убежище в манастира.

В същото време Дядо Неофит получи и скъпи подаръци щкато жезли, ценни църковни медальони от злато и сребро, ръчна изработка. 

В манастира беше извършена тържествена литургия лично от него в съслужение с митрополитите и епископите на Българската православна църква.
Премиерът Бойко Бойко специално изпрати директора на Дирекция по „Вероизповедания” Емил Велинов, който връчи на Неофит поздравителен адрес. Светият Синод пък отличи Неофит с орден „Св. Св. Кирил и Методий” първа степен.

На 13 октомври т. г. българското правителство с Постановление №14 взе решение, с което предлага на президента Росен Плевнелиев по повод това, че Неофит се е родил преди 70-години, той да бъде отличен с орден „Стара Планина” - първа степен. Предложението е мотивирано: „Предвид огромните му заслуги към българския народ и грижата му към вярващите православни християни”. Странно е, че членове на инициативния комитет за неговото отличаване са видни представители на бившата комунистическа партия като Велислава Дърева, Светлин Русев и неговата дъщеря, която управлява Криптата към храма „Св. Ал. Невски”, отдадена от Неофит за 25 години стопанисване от оглавявания от нея т. нар. „Музей за християнско изкуство”.

От пресцентъра на Светия Синод съобщиха, че Неофит призовал вместо подаръци, хората да събират средства за закупуването на медицинска техника.

Тържеството в Троянския манастир бе организирано от неговия игумен епископ Сионий. За по-малко от година той успя да ремантира голяма част от килиите и помещенията в обителта, а всяка събота и неделя манастирът се посещава от хиляда православни християни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5493 |15.10.2015 Миков: Кольо Милев и листата на БСП са точните хора в Сливен . 6| 4163 |14.10.2015 Миков: Само БСП се противопоставя на дясната политика, заробваща хората . 8| 4207 |13.10.2015 Боряна Димитрова: Около 1/5 от хората казват, че е хубаво по време на избори да има почерпка . 1| 4686 |12.10.2015 Цветанов в село Стожер, Добричко: Кметовете на ГЕРБ ще работят така, че да заслужат доверието на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads