Реклама / Ads
5| 4811 |12.05.2020 НОВИНИ

Власт и бизнес се разбраха за 9% ДДС на основни храни и сектор ”Туризъм”

.
Срещата между управляващите и бизнеса Източник: БНТ
ДДС за храни от първа необходимост и сектор ”Туризъм” да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща премиерът Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.
 

Намаляването на ДДС беше едно от изискванията на целия бранш. Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. Лъчезар Захариев, Асоциация на заведенията: Изключително доволни сме от поетия ангажимент от премиера. Заради рамката на бюджета се оказа практически невъзможно първоначалното ни искане от 5%, допълва БНТ.


Борисов акцентира, че с така обсъдените промени с понижен ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло. "В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още Борисов. На срещата беше договорено отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

 

Ще бъде възложено изготвяне на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм".

Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса. Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 22441 |12.05.2020 Само във Фрог: Разследват се мастити бизнесмени, опоненти на властта. Може да се стигне до ареста им . 4| 5108 |12.05.2020 Увеличават се случаите на заразени в Ухан. Властите ще тестват 11 милиона души . 10| 5328 |11.05.2020 Пламен Димитров, КНСБ: Постигнахме съгласие с бизнеса за минималното обезщетение за безработни . 6| 5785 |11.05.2020 След оставката на 23 медици в Карлово властите търсят варианти за работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads