Реклама / Ads
13| 3890 |15.03.2023 НОВИНИ

Властите в Русия удариха по Маяковски. Съдят поети, „гадове мръсни“, за рецитиране на стихове

.
Владимир Маяковски
Властта в Кремъл удари по Маяковски. Поетът бе мразен от властта по време на СССР, не му простиха и Путинските слуги в институциите. Днес млади поети са подсъдими заради участие в традиционните ”Маяковски четения” пред паметника на поета. Дотам стигнаха в Русия...
 

В края на септември 2022 г., малко след обявяването на „частичната мобилизация“ в Русия, на Триумфалния площад в Москва се провеждат „Маяковски четения“. Няколко участници в поетична вечер с антивоенен характер, са задържани. Трима от тях са Артьом Камардин, Егор Щовба и Николай Дайнеко, които веднага са обвинени в екстремизъм. Следствието твърди, че на четенията те са „разпалвали вражда към участниците във военните действия“ в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Веднага след ареста Камардин е бит и изнасилен с дъмбел  (фитнес уред).

 

Преди дни обвиненията срещу него и други поети бяха допълнени - сега те са обвинени и в призиви руски граждани да не отиват в наборните комисии, съобщава сайтът Meduza. Съществува видео,  което показва как на площад Триумфалная в Москва, млади хора се редуват да четат поезия пред паметника на Маяковски. В Телеграм се появили възмутени коментари, че поетите са "гадове мръсни", "престъпници" и пр., което прокуратурата прилага като доказателства срещу поетите.

 

Редно е да се припомни, че „Маяковски четения“ се провеждат от 23 юли 1958 г. след официалната церемония по откриването на паметника на Маяковски.

На 14 април 1961 г., на годишнината от смъртта на Маяковски, на площада се провежда четене на негови стихове от поети, граждани, художници, актьори. Те са нападнати и пребити от милиционери, отрядници и докарани работници от московски завод. Те, както се докладвало, разпръснали „безделниците и антисъветчиците“.

 

След сблъсъка тримата организатори на "Маяковско четене" - дисидентите Иля Бокщейн, Едуард Кузнецов и Владимир Осипов - са осъдени за "антисъветска пропаганда" на пет до седем години в лагери.

 

А Владимир Буковски, друг организатор, бил изпратен за принудително лечение в „специална психиатрична болница“ с диагноза „бавна шизофрения“, измислена в СССР, която често се „приписва“ сред дисидентите.

Маяковските четения бяха възобновени едва през 2009 г. по инициатива на творческата асоциация K-Front и художника Матвей Крилов - Скиф. Всяка последна неделя на месеца - от април до октомври - край паметника се събираха поети със съвсем различни възгледи, за да четат свои и чужди стихове. Нямаше цензура и изказванията по „най-чувствителните теми“ бяха само приветствани. Понякога участниците в рециталите провеждали тематични вечери. Например срещу полицейската бруталност.

 

Поетите реагирали и на започналата „частична мобилизация“ в Русия, като обявили четенията на 25 септември 2022 г. за „антимобилизация“. На 40-а минута пристига полиция и започват бой и арести.

 

Както вече е известно 31-годишния поет Артьом Камардин, който също бил на площада, е задържан и изнасилен в ареста с фитнес уред. Гаврата а заснета на видео, което полицията показва на приятелката на поета. Заснети са и побоищата над задържаните, а ченгетата позирали през това време с автомати в ръце.

Горе-долу по същото време Кристина Листопадова, старши следовател в Следствения отдел на Тверской район на Москва, прилага към доказателствата стихотворение, което е четено на площада и се възприема като „вражеска агитация“:

 

Убей меня, ополченец! 

Ствол тебе купят менты из бюджетных денег.

Убей меня, ополченец!

Стань десницей карающей.

Я же не человек! Дерьмо течет в моих венах!

Убей меня, ополченец!

Будь бичом Божьим!

Ведь я не патриот… а может просто не вышел рожей.

Зачем тебе повод? На хуй его! Не нужен!

 

Пребит, поетът Артьом Камардин е принуден да обещае, че „повече няма да чете стихове“. Камардин е завършил Руския технологичен университет и работи като инженер в завод за оптични технологии.

 

***

 

Владимир МАЯКОВСКИ

 

Когато всички за ада или за рая заминат,

ще се направи и равносметката, и обзора –

помните ли,

през 1916 година

от Петроград изчезнаха красивите хора.

 

***

Искам да съм разбран в страната си, но ако не бъда разбран – то какво? Ще премина през родината си отстрана, като плиснал се дъжд.

 

Кой е Маяковски?

 

Владимир Владимирович Маяковски, руски поет и драматург, е роден е на 19.07.1893 г. От 1907 г. живее в Москва. Влиза в комунистическата партия през 1908 г., три пъти е арестуван, лежи известно време в затвора. Учи от 1911 (изключен 1914) г. в Московското училище за живопис, скулптура и ваятелство, присъединява се към футуристите. През 1913 г. излиза първата му книга “Аз”, илюстрирана от самия него. През 1914 г. в театър “Лунапарк”в Петербург е поставена трагедията му “Владимир Маяковски”, в която сам изпълнява главната роля. През 1915 г. пише социално критични творби, поемата “Облак в гащи”, сътрудничи на сп. “Летопис” и вестник “Нов живот”, разделя се с футуристите. Посреща с възторг Октомврийската революция, а през 1917 – 1918 създава пиесата “Мистерия Буф” и поемата “150 000” (1921). Започва да се разочарова от съветската власт.Отначало Сталин много го харесва, но по-късно казва, че нещо в поета се е променило.

Пътува в Европа и САЩ.

Умира на 14.04.1930 г. в Москва на 36 години. Доскорошната версия за самоубийство се ревизира от някои изследователи, които смятат, че е убит.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3435 |15.03.2023 Експерти: Сваленият американски дрон е провокация, но няма да има ескалация между САЩ и Русия . 0| 3353 |14.03.2023 Задържаха в София издирван за измами от властите в Германия . 23| 3533 |14.03.2023 Владимир Путин: В Украйна залогът е самото съществуване на Русия като държава . 6| 4332 |14.03.2023 Военното министерство на Русия: По американския дрон не е стреляно, рязка маневра го е свалила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads